Неврокопският ансамбъл – безапелационният победител!

Юлия БАЙМАКОВА

Първият ансамбъл за народни песни и танци в страната – Неврокопският, създаден още през 1946-та година, има много върхове в своята история, но предста­вянето му на току-що прове­дения 49-ти международен фолклорен фестивал в град Закопане, Полша – един от най-големите фестивали с конкурсен характер в Евро­па и света, няма равно на себе си. Той стана първата в историята на фестивала фолклорна формация, спе­челила всички призови мес­та!

ХОРЪТ НА НЕВРОКОПСКИЯТ АНСАМБЪЛ, СПЕЧЕЛИЛ ПЪРВО МЯСТО

Изключително компетент­ното международно жури на фестивала провежда предварителен кастинг и допуска до участие само най-добрите. От 60 канди­датствали държави тази го­дина са одобрени само 16, между които Полша, Унга­рия, Русия, Франция, Порту­галия, Словакия, Македония, Сърбия, Турция, САЩ, Бълга­рия… Така на Неврокопския ансамбъл, който за първи път кандидатства за изява на този фестивал, се пада отговорната задача да пред­стави достойно своята роди­на. Натоварването е голямо – през деня – репетиции, ве­черта – представяне на кон­курсния репертоар. Критери­ите на журито са детайлни, обхва­щат не само му­зикалното и тан­цовото изкуство, но и сценографи­ята, артистичното поведе­ние, костюмите…

Кулминацията е в понедел­ник, 21 август. На сцената в Закопане нашите изпълните­ли трябва да представят 30 – минутна програма, разкри­ваща спецификата на музи­кално-танцовия фолклор в своя край. Ръководителите на Ансамбъла са подбрали за тази цел постановките „Неврокопски песни и игри“ и „Гурбетчии“ с песенна част между тях. Песните и танци­те са на чисто фолклорна ос­нова. Костюмите, възхитили всички членове на журито, също са автентични. Така самодейците от Гоце Дел­чев представят Пиринската фолклорна област . С тази конкурсна програма те ста­ват победители в оспорва­ната надпревара със силни­те си конкуренти, получават най-много точки и съответно – голямата награда на фести­вала – „Златна брадва“! Тя се присъжда за цялостното изпълнение на състава.

ПЕТЪР КАРАМФИЛОВ, ИНСТРУМЕНТАЛИСТ, СПЕЧЕЛИЛ СПЕЦИАЛНА НАГРАДА ЗА СЪХРАНЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИЯ ФОЛКЛОР

Фестивалът в Полша дава възможност на фолклорни­те формации да се състеза­ват във всички конкурси. В надпреварата за най-добър певчески състав нашият хор се явява с десет песни – фолклорни образци от Не­врокопския край. Неговото акапелно пеене спечелва овациите на публиката и оценката на журито – първо място и златен медал! Също така безусловна е и победа­та на брезничанката Амиде Даракчи, изпълнила без съ­провод три автентични фол­клорни песни. За съжаление регламентът не позволява в конкурса за солово изпъл­нение да участва повече от един представител на съот­ветната държава.

Неврокопският ансамбъл се завърна от Полша и с една специална награда. Тя е за най-добър музикант на фестивала и за запазване на традиционното фолклорно инструментално изкуство. Неин носител е Петър Ка­рамфилов, участвал в кон­курса за инструменталисти с автентични неврокопски мелодии, изпълнение на гай­да с ручило. Тази награда се дава за първи път в истори­ята на фестивала!

Отличията за нашите са­модейци не свършват дотук. Те печелят призови места и в така наречената развлека­телна част. За МИС ФЕСТИ­ВАЛ е обявена танцьорката от Ансамбъла Снежана Са­мандова. Оце­нена е не само нейната красота, но и умението на девойка­та да каже няколко из­речения на полски език, както и да изиграе ха­рактерния за домаки­ните танц полка. И още една на­града – пър­во място, присъдено на хористките от Ансамбъла за тяхното изпълнение на полска песен.

СНЕЖАНА САМАНДОВА, ТАНЦЬОР, СПЕЧЕЛИЛА НАГРАДАТА ЗА МИС ФЕСТИВАЛ ЗАКОПАНЕ 2017г.

На практика Неврокоп­ският ансамбъл за народ­ни песни и танци – град Гоце Делчев, взема всички най-високи отличия в раз­личните конкурси на фести­вала. Така е нарушена тради­цията от последните четири години представителите на Унга­рия да побеж­дават тези на Бъл­гария. Изклю­чител­ният успех на го­цедел­чев­ските само­дейци се дъл­жи на техния посто­янен труд, на целе­насочената им подготовка за фес­тивала и не на по­следно място – на приемствеността, осъществявана благодарение на грижата, която ръ­ководителите имат за младите дарова­ния.

– Положихме много труд, но той беше възнаграден – казва ръководи­телят на хора Пе­тър Карамфилов. – От голямо значе­ние беше и обек­тивността на жури­то – добавя той и изразява възхищението си от цялост­ната много добра организа­ция на фестивала.

– Доволни сме от абсолютно всички участници – до­бавя хореографът на Ансамбъла То­дор Цветков. – Те бяха много ентуси­азирани и дадоха всичко от себе си. Ние като ръково­дители им благода­рим.

За пореден път Неврокопският ан­самбъл за народни песни и танци до­каза, че е от висока класа. Не случайно една от звездите на небосклона носи неговото име!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене