Заради дългове на собственици! Селски фурни в Югозапада фалират

Две селски фурни в Кюстендилско отиват на  публична продан заради дългове на собствениците.  По-близката до града е тази в село Раждавица.  Старият хлебозавод е обявен за 41 100 лева и е с площ от 2518 кв. метра.

Дълги години хлебозаводът е бил действащ с усилията на Потребителна кооперация „Единство“, някъде докъм 2000 година, след това започнали да го отдават под наем на различни фирми. Въпреки че селото е предпочитана вилна зона от софиянци и перничани, които прекарват там от ранно лято до късна есен, кооперацията не успяла да издържи на конкуренцията на големите фирми. Още повече че хлябът, който се приготвял там, се пече във фурна на дърва, което допълнително го оскъпява. Продажбите стигнали до критичната точка  и от кооперацията били принудени да ипотекират имота в банка. До продажбата се стигна, след като кооперацията  започнала да изпитва затруднения да изплаща ипотеката.

Агенцията за държавни вземания пък продава единствената фурна в с.Трекляно. Към проведените около 20 тръжни процедури никой обаче не е проявил интерес.

Населеното място е гранична точка на Кюстендилска област със Сърбия. Районът е обезлюден, въпреки че има действащо училище. Хлебопекарната е собственост на местната кооперация „Спасение“, основана през 1910 г., която е пред фалит. Дворът е 1012 кв.м, сградата – 384 кв.м, в оценката е включена и пещта за печене на хляба, тестосмесител, оборудване.

Тук навремето са месили хляб за 7-8 села, правели го много вкусен. Първоначално фурната е запечатана от Регионалната здравна инспекция, не могла да издържи на евростандартите, а после кооперацията изпаднала във финансови затруднения.

Цената на фурната и прилежащия двор паднала на  16 416 лева. От Агенцията за държавни вземания готвят нов търг – при същите условия.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене