Народната певица Теди Еротеева: Сърцето ми копнее за пиринската народна песен!

Ралица ВАСИЛЕВА

Младата надежда на българския фолк­лор Теди Еротеева е участвала в много фестивали, сред които е и „Пирин-Фолк“ през 2015 г. Поставила си е за цел да докосне сърцата на хората и да ги накара да се влюбят в бъл­гарските народни песни, така както тя самата.

– От колко годишна се за­нимаваш с музика?

– От малка пея по хорове и имам такива участия. Но с народна музика специално се занимавам накъде от 14 годишна.

– Защо си избрала стили­зираната на­родна носия, а не автентич­ната?

– Аз много се възхища­вам на автен­тичните носии, дори в момен­та си правя две. Но реших да започна със стилизирани костюми, в които да има българско­то, защото така го усетих. Но въпреки това, в бъдещи проекти мисля да включа и традиционната българска носия.

– Какви песни пееш? За какво се пее в тях?

– Започнах с песни за ко­мити, защото те са ми най на сърце. Въпреки, че съм мла­да, бавните песни ми приля­гат най-много. Тях ги изпъл­нявам с най-голяма страст. Напосле­дък пея и песни за любо­вта, за гурбет­чийство­то и се придър­жам към пирин­ското звучене. На учас­тия раз­бира се, изпъл­нявам песни от всички фолклорни области на България.

– Сама ли пишеш тексто­вете на песните си?

– Всичките ми авторски песни са с мои текстове. Даже на някои от тях и музи­ката е моя.

– От малка пееш, снимаш клипове, но не учиш музика?

– Да, това е голям пара­докс. Аз уча фармация в Софийския университет. Музикалното ми образова­ние го полу­чавам може би с опита. Мисля, че най – добрият учител е опи­тът. Разбира се, имам удо­волствието да познавам хора, които са невероятни музиканти и певци, които са ме научи­ли на много неща, дали са ми основата, за което им благодаря. Моят приятел също е музикант. Той също ме учи на много тънкости в занаята.

– А къде е общото между музиката и фармацията?

– Ами, не знам кое е общо­то. Сигурно аз съм общото между тях. Имам страст да уча. Искам да съм интелек­туално грамотна. В същото време сърцето ми копнее да пее.

– Откъде черпиш вдъхно­вение?

– От много места, но най – вече от моето село Бельо­во. То се намира в Пирин. То е може би най-голямото ми вдъхновение. Не случайно и повечето ми клипове са снимани там. Обстановка­та е невероятна, къщите са изцяло във възрожденски стил, има невероятни хра­мове. Една от най-големите църкви в югозападна Бълга­рия се намира именно там. И всъщност това е моето вдъхновение. Много ми вли­яят и старите исторически филми като „“Мяра според мяра“, „Време разделно“ и т.н.

– Има много известни из­пълнители от Пиринския край. От кои се учиш?

– Има невероятни певци не само от Пиринския край, а от цяла България. Аз се възхищавам на една певица, която вече не е сред живи­те – Васка Илиева. Нейните песни са невероятни. Също и начина, по който са подне­сени. Има много изпълните­ли, от които взаимствам, уча се на по-добри неща.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене