Село Лещен – изпий сутрешното си кафе, вдишвайки свеж планински въздух

Лещен се намира в Югозападна България. Разположено върху южния склон на Западните Родопи, в община Гърмен. Старинно село със запазени стари български къщи. Тук е идеалното място за вашият романтичен уикенд сред тиха и спокойна обстановка. Може би никъде другаде в страната няма такава уникална симбиоза между модерен комфорт и възрожденска атмосфера. На един от хълмовете на Лещен е направена приказна къщичка от глина, построена през лятото на 2005г. която е обзаведена с всички удобства на съвременния свят. Насладата от глътка сутрешно кафе на чардака може да бъде удължена в това уникално място.
Романтична почивка сред природа и незабравимо пътуване в миналото предлага село Лещен.
Има хиляди места, които заслужават внимание и село Лещен е едно от тях. В прегръдката между Пирин и Родопа планина започва пътят към приказките родопско село – Лещен. То очарова всеки един, който е посетил селцето. Панорамата която се разкрива е толкова пленителна, че забравяш за динамиката в града. Село Лещен е приютило в душата си дух столетен, но жив и истински, създаден от майсторството на възрожденските дюлгери. Красиви автентични кирпичени къщи, похлупени с покриви от каменни тигли, които те връщат столетия назад.
Именно къщичките в село Лещен ще ви удивят – малки, спретнати, сякаш са накацали по баирите. Тесни калдъръмени улички, високи зидове и дървени порти на дворовете, които сякаш крият нещо много ценно. И които, ако пожелаете, могат да се отворят за вас и тогава ще вдишате от специалния стогодишен въздух и домакините ще ви нагостят с отколешни ястия. Автентичността на миналото, естествената природна красота примамват посетители за неповторими преживявания. В зависимост от сезона, туристите могат да се отдадат на лов и риболов, плуване и балнолечение в курорта Огняново, само на 5 км. , гъбарство и билкарство, планински излети и романтични разходки до съседни етнографски комплекси като Ковачевица, Делчево и Долен. Голяма част от къщите предлагат стаи за гости, имат механи, в които гостите имат възможността сами да си приготвят вкусна храна. Всяка къщичка има чардак на който можеш да изпиеш сутрешното си кафе, вдишвайки свеж планински въздух и поглъщайки с поглед красотите на запазени и недокоснати кътчета.
В селото се предлага възможност да си направите джип сафари и да бъдат посетени резерватът „Тъмната гора“ с вековни букови и елови дървета, скални образования, които са от тракийското светилоще „Козият камък“ и „Черната скала“, какньонът на река Канина и местността „Синият вир“. Също така може да разгледате колекцията от народни инструменти и домашни тъкани, картини и старинни фотографии, които представляват етнографско и културно наследство. Някогашното килийно училище е днес привлекателна кръчма, която предлага невероятни местни специалитети.
Определено село Лещен и района обещават един истински незабравим романтичен уикенд сред природа и автентичност на старо българско село.
Щастливи са тези, които посрещат и изпращат деня с поглед в Родопа планина!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене