Българските планински спасители са в челната петица в света при оказване на помощ на пострадали

планински спасители 5

В края на зимния сезон българските планински спасители са оказали помощ при близо 2000 инцидента, като 1264 от тях са били в курорта Банско. Това съобщи Методи Тодоров, ръководител на специализираната група на Планинската спасителна служба (ПСС) при Българския червен кръст (БЧК). В 20 на сто от случаите попадналите в беда туристи са пострадали сериозно.

планински спасители 6

При почти всички спасителни акции се използват оперативни кучета от породите немска овчарка, голдън и лабрадор ретривър, разказва Новинар. 12 от четириногите участват активно в акциите, а други 10 се водят на обучение. Активната работна възраст на четириногите е около 8 години, а стремежът на обучителите и спасителите е те да влязат в оперативен клас и да участват в спасителни акции в рамките на 2 години.

„Тези кучета са много добре обучени, отговорно мога да кажа, че те са по-добре в някои отношения и от полицейските кучета”, категоричен е той.

Планински спасители 4

„Ние сме поели ангажимента пред държавата с тези кучета да оказваме помощ при затрупани хора от снежни лавини, при изгубени в планината и при катастрофи и земетресение”, обясни той и допълни, че ПСС разполага с 600 доброволни и 43 щатни спасители.

По думите на Тодоров планинските служби на алпийските държави коват модела на българското спасяване. Според чуждестранните им колеги, които са членове на Международната организация по планинско спасяване (ИКАР), българските спасители са в челната петица в света при оказване на помощ на пострадали.

Планински спасители 3

За поддръжката на ПСС се отделят около 100 000 лв. годишно, като се има предвид, че една моторна шейна струва между 20 000-30 000 лв.

„Трябва да ви кажа, че това е една много скъпоструваща техника, но възвращаемостта е много голяма, без такава техника трябва да назначим 10 човека планински спасители и пак наново да се свърши този обем от работа”, обясни спасителят от Банско Петър Чолев.

pik.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене