Няма постъпили жалби в РИК- Благоевград за злоупотреба с лични данни от партиите

рик

В РИК- Благоевград няма постъпили писмени жалби от граждани, които не са се подписали в конкретен партиен списък или инициативен комитет за евроизборите, но въпреки това фигурират в него. Това съобщи председателя на РИК- Благоевград Елиана Спасова.
В Районната избирателна комисия са получили няколко сигнала по телефона от граждани, които твърдят, че не са се подписали в конкретен партиен списък или инициативен комитет за евроизборите, но въпреки това фигурират в него. В писмен вид пък жалби не са постъпвали, съобщи председателят на Районната избирателна комисия Елиана Спасова.
Тя коментира, че не е от компетенциите на РИК да сезира органите във връзка с тези нарушения. Според нея, ако даден гражданин е установил злоупотреба с личните му данни, той трябва да се обърне към ЦИК, комисията за защита на личните данни или прокуратурата.
На национално ниво днес стана ясно че работна група от членове на Централната избирателна комисия ще провери всеки един сигнал на граждани, които не са се подписали в конкретен партиен списък или инициативен комитет за евроизборите, но въпреки това фигурират в него. След което всички случаи ще бъдат препратени към Комисията за защита на лични данни и прокуратурата.
При доказана злоупотреба с лични данни санкциите са в най-високите граници на административна отговорност от 10 000 до 100 хиляди лева.

Е79

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене