Чули ли сте за загадъчния подземен тунел в сатовчанското село Долен?

Тома СПАСИЕВ

Родопите е едно омайно кътче, което кара човек да се чувства като в приказките. Особено силно родопският дух се усеща в селата, запазили своята автентичен облик. Когато чуем за автентично родопско село в съзнанието ни най-често изплуват две имена – Ковачевица и Лещен. В страни от туристическия поток остава едно друго село, също запазило своя облик и обявено за архитектурен резерват – село Долен.
Именно фактът, че Долен не е особено известна дестинация сред туристите, спомага то да бъде напълно запазено и родопският дух в него да се усеща с пълна сила.
Село Долен е едно от селата, което връща човек назад във времето, което го кара да се пренесе в един друг, отдавна забравен свят. Светът на нашите баби и дядовци.
Първото нещо, което прави впечатление в село Долен са над 100-те запазени къщи с автентична едновремешна родопска архитектура. Долните етажи на доленските къщи са пригодени за отглеждане на животните, а по-горните за живеене, като в тях липсват стаи, всички живеели в едно голямо помещение, служещо и за спалня, и за кухня, и за хол.
Друго нещо, което привлича погледа и интереса в Долен е църквата „Свети Никола“. Със своите стенописи и цветен дървен таван, близо 200-годишният християнски храм е един от малкото по рода си в страната. През годините камбаната на храма два пъти е крадена и намирана. За да я направят по-тежка и съответно по-трудна за крадене жителите на Долен претопяват медните си съдове, а руснаци даряват злато. Така, според местните, освен, че камбаната вече е по-тежка, тя и пее по-сладко.
От нещата, които неминуемо ще привлекат интереса Ви в Долен е загадъчния подземен тунел, за който задължително ще Ви разкажат. Мистериозният тунел минава под гробището до църквата, като има два странични ръкава, извеждащи встрани. Подземният тунел е прокопан от едновремешните местни първенци, които се събирали край гробището, за да обсъждат важните въпроси. Тъй като били размирни времена, а обсъжданите теми не винаги били в угода на управата, те прокопали тунела, който да използват в случай на приближаваща опасност. За съжаление, днес тунелът не е проучен и влизането в него не е безопасно и позволено, но пък за сметка на това местните със сигурност ще Ви разкажат интересни истории за него.
Със своята запазена автентичност село Долен се превръща и в снимачна площадка за множество добре познати български филми, като „Изпит“, „Вечни времена“, „24 часа след дъжд“ и „Мъжки времена“. В пределите на Долен попада и къщата на Капитан Петко войвода от едноименния филм.
Село Долен е едно място, което пренася човек в една мечтана приказка. Със своята запазена автентичност то е притегателен център за мнозина, търсещи истинския, непокътнат родопски дух.
При посещението си в Долен не пропускайте да попитате и за доленските песни. На драго сърце няколко жени от селото ще Ви изпеят някоя родопска песен със специфичните доленски извивки – така нареченото високо пеене, пренасящи човек във времето, когато покрайнините на село Долен били огласяни от омайните гласове на доленските моми, прибиращи се от близките ниви.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене