Всички депутати от “Атака” си дават имунитета днес

волен сидеров

Всички депутати от парламентарната група на “Атака” мислят да се откажат от имунитетите си днес, пише вестник “24 часа” в днешния си брой. Така те ще изразят протеста си срещу искането на главния прокурор Сотир Цацаров да отнеме имунитета на партийния лидер Волен Сидеров заради скандала на летище Варна.

В неделя на сбирка на партийното ръководство хората на Сидеров били категорични, че ако той сам свали депутатската си защита, автоматично признавал вина за инцидента. Затова първото им решение било да не го прави. Още тогава обаче се коментирал и колективният вариант. Неслучайно депутатката Деница Гаджева в тв интервю същия ден намекна да се очакват изненади в първия ден от новата парламентарна сесия.

Вчера лидерът на БСП Сергей Станишев посъветва Сидеров сам да се откаже от защитата си. “Имунитетът на народните представители не може да е щит срещу прилагане на закона и провеждане на разследване”, каза той и напомни, че сам е инициирал свалянето на своя имунитет при разследването за изчезналите от МС папки по сигнала на гражданина Алексей Петров.

Изненадващото решение на “Атака” било продиктувано и от простите сметки, че при евентуално гласуване днес искането на главния прокурор ще мине без проблем. Стигал дори само вотът на ГЕРБ и ДПС, които предварително обявиха, че ще го подкрепят. Двете ПГ събират 131 гласа, които са напълно достатъчни, дори и никой от левите да не ги подкрепи.

Няма риск новата сесия да не стартира заради липса на кворум. От ГЕРБ обявиха вчера, че ще се регистрират, за да искат както свалянето на имунитета на Сидеров, така и отстраняването му като шеф на антикорупционната комисия на НС./ Е79

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене