ВНИМАВАЙТЕ, АКО ПЪТУВАТЕ В ГЪРЦИЯ! Арестите за диво къмпингуване заваляха, вкарват ви в килия, докато…

Българите, които са били арестувани и глобени за диво къмпингуване в Гърция, не са търсили помощ в консулството или от външно министерство.

Преди дни арест и глоба от 150 евро на човек отнесоха поредните трима българи за опъване на палатки в неразрешена за къмпингуване зона на Халкидики.

Нарушението извършено на най-силно охраняваните плажни ивици на Халкидики. Сънародниците ни са санкционирани и за оставени отпадъци на плажа по Закона за замърсяване на околната среда. В този случай глобата е над 300 евро. От външно министерство обясняват пред „Монитор“, че няма обобщени данни колко общо българи са били хванати и глобени за незаконно или диво къмпингуване в съседна Гърция.

Причината за това е, че всяка община на място решава каква да е санкцията и тя не е длъжна да уведоми родното консулство. Същевременно няма и българи, които да са звънели и да са се оплакали във ведомството, че са глобени.

В повечето случаи те не стоят дълго в ареста, а веднага биват пускани, след като им се издаде акт за нарушение и той бъде платен.

На 3 август бяха задържани 12 нелегални на къмпинг в зоната Ситония, Халкидики, като двама от тях бяха нашенци. Дивото къмпингуване е нелегално в Гърция по силата на закон 392, регулиращ някои положения в туризма и приет още през 1976 година. Първоначалната забрана е за разполагането на палатки и каравани в района на плажове, паркове, археологически обекти, гори, и обществени комунални зони.

През 1993 забраната е залегнала и в нов закон с номер 2160, където вече е абсолютна за цялата територия. Категорично забранено обаче бивакуването на самия пясък. И пак с едно изключение. Забранено е да разпънете палатка на плажа, но не и да спите там в спален чувал и дори без него. В цяла Гърция е забранено и паленето на открит огън. Според туристическите форуми все още има места на юг от Пелопонез, където дивото къмпингуване се толерира, но на Север става все по ожесточено. И все пак има вратички за заобикаляне на забраните. Можете да минете по-евтино, отколкото в къмпинг, ако си разпънете палатката в близост до бар или търговски обект на техен терен и ползвате например храна или кафе при тях. И в този случай по гръцките закони обаче собствениците на недвижим терен могат да приютят максимум 1 палатка или една каравана.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене