Пиронкова влиза в битка срещу Стосър и статистиката в Мелбърн днес

пиронковаНай-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова ще влезе в битка за първа победа над Саманта Стосър в опит за първи път да преодолее втория кръг на Australian Open.

Пловдивчанката ще се появи на централния корт на „Род Лейвър арина“ днес в 10.00 часа българско време, а двубоят й с представителката на домакините ще бъде предаван на живо по „Евроспорт 2“.

Пиронкова, която направи огромен скок от 50 позиции със титлата от турнира в Сидни и вече е 57-а в световната ранглиста, ще се бори за първото си достигане до третия кръг за девет поредни участия в Мелбърн.

Българката се изправя и срещу негативната си статистика спрямо австралийката, от която има три загуби в три мача без дори спечелен сет.

Пиронкова отстъпи в Москва през 2005 г. с 3:6, 5:7 и в Пекин през 2011 г. с 1:6, 4:6, а последното й поражение от 17-ата в света беше с 1:6, 4:6 от Турнира на шампионките в София на 1 ноември.

„Обстоятелствата сега ще бъдат напълно различни спрямо тези в София. Кортът там беше в зала, много бавен. Имам известна представа какво да очаквам, но сега тя е в доста прилична форма“, обясни Стосър пред местните медии.

Пиронкова е в най-добрата си форма въобще и ще търси подобаващ реванш. Шампионката от Сидни е в серия от рекордните за своята кариера девет поредни победи, като в тях не даде и сет на своите съпернички.

Тя демонстрира страхотно завръщане след разочароващата за нея 2013 г. с елиминирането на три поредни състезателки от топ 10 в последните си три мача в Сидни – Сара Ерани, Петра Квитова и Анжелик Кернер.

„Да минеш през квалификациите и да спечелиш труден турнир като този, тя трябва да играе много добре“, каза Стосър и допълни, че не е гледала мачовете на Пиронкова. Австралийката е на другия полюс, след като започна сезона с разочароващи поредни загуби на „Хопман къп“ и традиционно не се представя добре на бързите кортове в Мелбърн.

Независимо от това букмейкърите отдават известно предимство на представителката на домакините и я посочват като фаворит в срещата. Sportingbet оценява шансовете й за успех на 1.50, докато тези на Пиронкова са с коефициент 2.50.

Победителката от двубоя по всяка вероятност ще срещне 14-ата поставена Ана Иванович в третия кръг, а в четвъртия на пътя пред някоя от тях евентуално ще се изправи световната номер 1 Серена Уилямс.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене