Росен Георгиев, кмет на село Дъбрава: Нямам нищо лично против инж. Зашев, аз дори не го и познавам / Продължение

В отворено писмо до медиите кметът на благоевградското село Дъбрава Росен Георгиев протестира срещу поведението на директора на „ДГС Благоевград” инж. Калин Зашев. Писмото бе публикувано първо в сайта на информационна агенция Топ Преса, в другите местни саитове два дни по късно. Ето и съдържанието му:

За поредна година  директора на ДГС Благоевград инж. Калин Зашев  създава затруднения при осигуряването на дърва за огрев за местното население в селата на Община Благоевград. На проведена среща между  него,  кметовете и кметските наместници на 04. 08. 2017 г. в сградата на Община Благоевград, инж. Калин Зашев заяви, че има заповед на министъра на земеделието и горите г-н Румен Порожанов, в която се нарежда добива на дърва за огрев за местното население да бъде само от иглолистна дървесина. Поисках да се запозная със заповедта, но се оказа, че инж. Зашев не я носи. На въпрос на колега: – Защо въпреки заповедта, през селата непрекъснато минават камиони пълни с широколистна дървесина? Инж. Калин Зашев отговори: – Еми, както ти караш лек автомобил „Лада нива“, а някой кара Порше Кайен, така е и с дървата! След този отговор аз демонстративно напуснах срещата, отказвайки да участвам в махленското ниво на дискусията. Въпросите ми към инж. Зашев са: Има ли заповед на министър Порожанов, или се злоупотребява с неговото име, с цел облагодетелстване на определени фирми, за сметка на жителите от селата? През 2016 г. имахме договорка с инж. Дамян Дамянов за комплектоване на иглолистни и широколистни дърва за огрев за местното население, която не беше спазена по вина на инж. Зашев. Защо? Трябва ли да караш Порше Кайен, за да имаш право да добиваш широколистни дърва за огрев? Мисля, че жителите на селата в Община Благоевград, заслужават да чуят отговорите на тези въпроси!

                       Кмет на с. Дъбрава и Председател на УС на АЕРБС

Отивам в кметството в с. Дъбрава,  за да се срещна с г-н Георгиев и вие нашите читатели да разберете какво точно се е случило по време на срещата с директора на „ДГС Благоевград” инж. Калин Зашев.

Г-н Георгиев, какво толкова ви подразни в думите на инж. Зашев? Аз винаги съм си мислил, че държавните институции работят така с кметовете, че винаги има някаква далавера и че точно по този начин се процедира. Мислил съм, че винаги са се уреждали хората с връзки и които са по тарикати…

–  Ако визираме проблема които излезе в медиите, ние организирахме официално среща по искане на   инж. Зашев… Събираме се 18 кмета и кметски наместници, като идеята е една единствена, да осигурим дърва за огрев  на местното население. Това е най – уязвимата социална група от населението, която неможе да си позволи да се отоплява с друго. Ние, като кметове сме длъжни да защитаваме интересите точно на тази социална група и когато нещата не се случват би трябвало да има реакция.

Инж. Калин Зашев, го каза така както е в писмото пред всички кметове, така ли?

– Да точно по този начин, дословно!

Не го ли е срам, не е в кръчма с приятели…

– Немога да коментирам, това си е негова работа.

Но в крайна сметка не издържахте и си тръгнахте от срещата…

– Да, тръгнах си защото не е редно държавен служител да се държи по този начин на официална среща. Това не е в кръчма на маса, за да си позволява такъв тон.

Целия материал четете в печатното издание на Топ Преса

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене