Жители и гости на Илинден празнуваха двоен празник на Богородица

Стотици жители и гости на пограничното хаджидимовско село Илинден изпълниха църквата „Успение Богородично“ и красивия и подреден църковен двор.

Те отпразнуваха храмовия празник на светата обител.

Илинденчани от близо и далеч пристигнаха и тази година за да почетат двойния празник, а именно празника на селото и празника на местната църква, която носи името на Пресвета Богородица.

Стотици миряни  взеха своето причастие след богородичния пост, като получиха благословия за здраве, мир и любов във всяко семейство.

По случай празника на църквата след службата бе раздаден и голям курбан.

Телето за вкусната гозба традиционно дари местният животновъд – Димитър Попов, а вкусния булгур приготви Босилка Ушева.

Курбанът, с който всички гости бяха нагостени, пък приготвиха невероятните готвачи Тома Мечев и Георги Гъндев.

С решение на църковното настоятелство, курбанът, който днес остана от голямото теле, бе дарен за празничния обяд на възрастните хора от Дома за стари хора в Гоце Делчев и хората, настанени в други социални институции.

Спазена бе и друга традиция.

Под ръководството на председателя на църковното настоятелство и останалите членове бе проведен и грандиозен търг, който продължи повече от час.

На търга след наддаванията бяха продадени десетки красиви ръчно приготвени погачи, сладкиши, боб, прясна царевица от тазгодишната реколта, десетки бутилки олио, огромни дини местно производство, много дарени от миряните за здраве на църквата дрехи и др.

Жив заек дори бе купен след оспорвано наддаване за 50 лева.

Списъкът от продажбите с цел прозрачна и точна отчетност за събраните за храма средства водеше председателят Илия Сургов, който в близките дни ще представи пред настоятелството подробен отчет.

Преди дни, бе завършен и цялостният ремон на старата улица до храма.

Сургов и кметският наместник на селото Любен Воденов се ангажираха тази година за храмовия празник пътят да бъде напълно обновен, за да могат спокойно да стигат до храма възрастните хора.

Двамата инициатори и майсторите получиха много и чистосърдечни благословии от всички миряни, които днес посетиха църквата в Илинден.

Празникът събра местните родове.

Напуснали цели семейства селото преди много години пристигнаха от цялата страна и чужбина, да се видят, да запалят свещ за здраве и да се веселят заедно на площада.

Два дни известни певци и оркестри поддържат празничното настроение на всички. 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене