Депутат, кмет и ОбС шеф споделиха празника на Богородица с местните от Полето, Горно Ораново и Мечкул

Стотици миряни от Полето, Горно Ораново и Мечкул запалиха свещица за здраве и седнаха на обща трапеза, за да почетат празника на Божията Майка.

В село Полето днес в почти всяка къща има курбан. За това традицията повелява, цялото село да се стече с приготвените гозби около параклиса, а отец да ги освети. Всеки раздава от своя курбан на другите и се прибира в къщи, където го очакват гости. Всички семейства се събраха на параклиса, наречен на Божията Майка, който е на поляните точно на входа на селото.

Граден е преди години, когато преместили каменните плочи от оброчището на Св. Дух. На мястото, където днес е параклисът „Успение на Пресвета Богородица”, в началото на миналия век местни от Полето преместили трите каменни плочи от оброчището на Св. Дух в дъбовата гора край селото. За да им е по-удобно. Тогава обаче големи злини застигнали селото. Заради това върнали каменните плочи на мястото им, където има данни, че са били още от тракийски времена. А на поляните на входа на Полето съградили параклиса „Успение на Пресвета Богородица”.

Всяка година на 15-ти август миряни се събират край параклиса и дават курбан за здраве. Общинският кмет Апостол Апостолов, народният представител Стефан Апостолов, председателят на Общински съвет Симитли Владимир Христов, кметът на село Полето Иван Манчев запалиха свещица за здраве на Голяма Богородица и споделиха празника с местните.

Курбани на Голяма Богородица правят миряните и в град Симитли и в село Мечкул. В планинското вече почти безлюдно селце се извисява единадесетметров кръст точно при параклиса, граден през 2007 година и наречен на Божията Майка.

В Горно Ораново в църквата Свети Архангел Михаил има тържествени водосвети на 3 празника през годината – Архангеловден, Голяма Богородица и Великден. Днес не много хора се бяха събрали около църквата, но не пропуснаха да дойдат и да отбележат големия православен празник. Народният представител Стефан Апостолов и председателят на Общински съвет Симитли Владимир Христов се качиха малко преди обед в селото да поздравят хората, погрижили се курбан да има и запалиха свещ в храма.

 

struma.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене