Грандиозен събор в Доспат – самодейци от Кочан, Скребатно и Годешево с участие във фолклорния фестивал

Неврокопската певица Николина Чакърдова е сред изпълнителите, които ще участват в големия тридневен традиционен събор в Доспат.

Съборът е посветен на празника на Община Доспат, който ще се проведе от 18. до 20. август.

Изявите ще бъдат на няколко сцени, като на една от тях ще бъде проведен Фестивал на народното творчество, в който ще участват самодейни групи от цялата страна.

Участие във Фестивала, според обявената програма, ще вземат и Женска фолклорна група при НЧ „Просвета 1938 г.” от с. Кочан, общ. Сатовча, Фолклорна група при НЧ – с.Годешево, и Женска певческа група от НЧ „Христо Ботев 1919г.”- с. Скребатно.

Откриването на Фестивала е на 19.08. от 10:30 часа като втората му част ще продължи и на следващия ден, съобщават организаторите.

В първия фестивален ден на голямата сцена от 18.00 – 20.00 часа ще бъде провдена и интересната традиционна среща на чешмарите с награждаване на майсторите за 2017 г., като ще бъде направено и представяне на новопостроени чешми.

В полунощ на първия празничен ден хилядите съборяни ще купонясват под звездите с Николай Славеев, който за тях ще изнесе голям концерт спектакъл, както и фолк дивата Глория.
Славка Калчева и Тони Стораро са също сред гост-изпълнителите.

Нощни дискотеки, голяма заря, надпяване и надиграване на съставите за автентичен фолклор от регион Смолян и други области на страната ще съпътстват трите празнични дни в родопската община.Съхраняване на българските народни традиции и обичаи – извор на непреходната сила на българския корен и дух, носещи посланията на националната ни култура.Даване възможност за изява на изпълнители от различни възрастови групи както с традиционни, така и с издирени и записани нови, неизвестни досега песни, танци и обичаи.

Утвърждаване на Фестивала на народното творчестви като значимо събитие в културния календар на Община Доспат.Стимулиране на културния туризъм в Общината и района и др. са поставените цели на общинарите от Доспат които са и организатори на празника и неповторимия фолклорен фестивал.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене