Италианци на гости на Община Симитли

Очаква се в Симитли да пристигне и италианският посланик Стефано Балди

Кристиян Ковачев

            В началото на септември т. г. национални състезатели на Република Италия, родом от Челе ди Булгерия, ще посетят Община Симитли. Тази година за първи път Симитли е една от спирките на групата, която е с ръководител Рафаеле Карери. Посещението на италианците се очаква да съвпадне с празника на град Симитли – 8 септември. Амбициозната цел на групата е да обиколи старите български столици Велико Търново, Преслав и Плиска, като прекоси българската земя с велосипеди. Велопоходът се провежда вече за втора поредна година и дава заявка да се превърне в традиция.

            Очаква се специално за събитието в Община Симитли да пристигне и италианският посланик Стефано Балди. Сред обектите в Община Симитли, които ще бъдат посетени от италианската група, са Тросковският манастир „Св. Архангел Михаил”, природният феномен Коматински скали и местността Присадна в с. Брежани, където наскоро осветиха параклиса „Св. Илия”, както „Топ Преса” вече съобщи. Отдавна италианци проявяват интерес към обектите в Община Симитли. Миналата година в престижното италианско списание „Studi sull’Oriente Cristiana” бе публикувана статия за Тросковския манастир, а на храмовия празник гост бе италианският антрополог Валерия Бонфанти. Връзките с Италия се закрепват и от многото симитличани, които са на гурбет там.

            В обиколката им в България италианската група ще бъде придружавана от българските колоездачи Димо Димов и Милен Илиев. Според Димов, чаканите италианци много обичат България, тъй като са от град близък до българската история. Предполага се, че там през VІІ в. се заселват българите на Алцек – брат на хан Аспарух. След смъртта на хан Кубрат, Алцек се запътва на запад, прекосява „реката Истър, наречена още Дунав” и достига до Пентапол в Равена (Северна Италия), където става данъкоплатец на ромеите.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене