Нови хотели глезят туристи в Огняново

Маргарита ЕНЧЕВА, hronika-bg.com

Как едно гърменско село успя само за няколко годи­ни да забрави за тютюна? Защо туризмът е настоя­щето и бъдещето на село Огняново? Кои са причи­ните за наплива на гости и какво трябва да се направи по-добрата визия на курор­та? Отговорите търсим от Димитрия Гюрова, която вече пети мандат е кмет на населеното място.

– Г-жо Гюрова, радвате ли се на много туристи през ля­тото?

– Гостите са повече от оч­акваното. Почти пълна е хо­телската ни база, а леглата в нашето курортно селищe вече са над 1500. При нас интересът на туристите е целогодишен, защото тук съ­четанието между планина и минерална вода е уникално. Над селото ни е планина Ро­допите, а в населеното място има десетки лечебни извори. В момента е най-силният ни сезон, тъй като през юли и август почти всички българи изилизат в отпуск.

– А известен ли е курортът в цялата страна?

– Знаят за нас навсякъде в България. Казвам го най-от­говорно. Наскоро бях по нашето Черноморие. Много хора ме питаха откъде съм и всички се оказа, че са чували за нашето Огняново, за до­брите условия, които предла­гаме на нашите гости. Това е нормално, резултат е от уси­лията ни в последните 10-15 години да се развиваме не­прекъснато и да превърнем туризмът в препитание №1 за местните жители.

– Доскоро тютюнът дава­ше най-много хляб тук. Сега не е ли така?

– Тютюнът ще остане в миналото. Преди десетина години произвеждахме по стотина тона, напоследък само по десетина, а тази го­дина ще са едва 5-6 тона. В същото време хотелите вече са над 20, десетки са къщи­те за гости. Строят се нови хотелски комплекси, нови къщи за гости. Общината непрекъснато одобрява под­робни устройствени планове за вдигане на сгради за нуж­дите на туризма. Туризмът смени отдавна тютюна при нас. Тютюневите ниви и не­посилната работа на поле­то са само спомен за почти всички местни жители. Те отдавна захвърлиха мотики­те и забравиха за бъхтенето в нивите. Сега някогашните земеделци разчитат на хо­тели, ресторанти, магазини, на работа в туристическия бранш, за да изкарват пари и да осигуряват препитание за семействата си.

– Има ли безработица в ку­рортното селище?

– Тук почти няма безрабо­тица. Стига да си работлив. Само тези, на които не им се работи, не се трудят. Дори хора от съседни селища на­мират работа в хотели, заве­дения, магазини. Има глад за работна ръка. Срамна работа няма – дали като камериер, дали като хигиенист, дали като мияч на съдове. Мине­ралната вода е богатството на селото, заради нея насам идват и българи, и чужденци. Изворите са с много добри лечебни свойства. Никак не е случайно, че римляните създават наблизо града Ни­кополис ад Нестум, тъй като съчетанието на термалните извори с планина Родопите е уникално. Дори през зимата идват много българи и чуж­денци, за да лекуват болежки с минералната ни вода. В по­следните години през лятото много гърци редуват морето с откритите минерални ба­сейни в селището. Жители на гръцката област Драма са най-честите гости в курортно­то селище. посещават го, тъй като знаят за множеството минерални и лековити изво­ри.

– Кои са предимствата на Огняново пред другите ку­рорти?

– Вече подчертах най-го­лямото – съчетанието на планина и минерална вода. Предимството на нашето курортно селище са ниски­те цени за нощувки. Имаме много редовни клиенти, кое­то е знак, че се справяме. Трябва много работа, добро обслужване, хубава храна, за да останат доволни гостите ни. Доста от хотелиерите и ресторантьорите са засади­ли собствени оранжерии и градини, в които отглеждат екологично чисти домати, краставици, кромид, салати, картофи. Целта е гостите да се хранят здравословно и вкусно. Производителите на зеленчуци пък има къде да пласират своята стока – в хотелите и в къщите за гос­ти. Някои хотелиери имат и животновъдни стопанства – осигуряват пресни мляко и месо за гостите си. Правят дори домашни сирене и каш­кавал.

– На кои глезотии държат туристите?

– Най-много искат да се по­топят в минералната ни вода, която е уникална. За клиенти­те има басейни с минерална вода, СПА процедури – джа­кузи, парна баня, сауна. Все­ки иска хем да отдъхва, хем да ползва лечебната сила на нашите минерални извори. Само трябва да наблегнем повече на рекламата заед­но с туристическия бранш и община Гърмен. За част от хората тук хотелиерството е хоби, защото се трудят я в някоя от шивашките фирми, я в големите хотели. Но не се плашат от много работа. Не спират да чистят и да по­добряват условията в стаите, които дават под наем на гос­тите си.

– Само на българи ли раз­читате като клиенти?

– Българите са най-много, това е нормално. Гърците са все повече. Тях даже не ги броим за чужденци, тол­кова често са в Огняново, както и ние ходим в Гърция. Напоследък идват повече руснаци, чува се и английска реч. Искаме да развиваме и културен, и религиозен туризъм. Нас­коро в бившия профилакто­риум се изгра­ди параклис „Св. апостол Павел“, където днес е хотел „Therma Vitae”. Мястото за построяване на храма тук не е избрано случайно. Спо­ред различни исторически и църковни све­дения в мина­лото лично Св. апостол Павел е бил по тези земи и е осве­тил минерал­ните извори на Огняново, където днес, стотици годи­ни след делото на светеца, много хора идват тук, за да лекуват различни болежки.

– Предполагам, че имате проблеми с инфраструкту­рата, както всяко населено място. Посочете най-сериоз­ните от тях?

– Най-сериозно е положе­нието с липсата на асфалт на част от улиците. През по­следните години се напра­виха доста хотели и къщи за гости, до които се стига по черен път, тъй като липсва адекватна инфраструктура. Надявам се, че до края на го­дината ще направим ремонт на тротоарите на главната улица, че ще оправим и двата входа на селото. Искам Огня­ново да има по-добра визия. Борим се и с осигуряването на чистотата в селището. Това зависи и от местните хора, и от туристите. Ако те не пазят чисто, няма как да се справят двамата чистачи към кметството. Вече сме 1700 жители, но реално сме към 2000, защото тук живе­ят и хора от други населени места, те още нямат регис­трация, но работят в селище­то ни. Трябва да се извърши и ремонтът на така нарече­ните Горни бани, които вече 2 години не работят. Преди време успяхме да пуснем LED-осветление на главната улица, монтирахме и освет­ление на другите улици. В се­лото ни е по-светло от много градове в страната. Зависи­ми сме от община Гърмен по отношение на инвестициите. Огняново носи най-много приходи в общинската хазна, логично е да се връщат част от тези пари в курорта. На­дявам се, че до 1-2 години в Огняново няма да има неас­фалтирани улици, навсякъде ще има изградени тротоари, ще се сдобием с парк за от­дих. Но това ще ни коства много работа и усилия.

– Има ли момент, в който няма достатъчно места за гостите на Огняново?

– Да, това се случва на на­шия празник, който е на 15 август – Голяма Богородица. Честваме го над 100 години. Тогава е и храмовият праз­ник на църквата ни „Успе­ние Богородично”. Идват тук 4000-5000 души от цялата страна и от чужбина. Тази го­дина музикалната програма ще е на 14-и август вечерта. Организацията никак не е лека, но жителите ни заслу­жават този празник.

Община Гърмен ни пома­га финансово, но основната подкрепа е от хотелиерите, от бизнеса в курорта ни, за което благодаря от сърце на всички спонсори. За курбана пък много хора даряват жи­вотни. Празнуваме на стади­она, за да има място за всич­ки гости.

На самия празник като вля­за в храма ще поискам много здраве за всички хора, да ни се случват само добри неща, да стане Огняново красив курортен център. Да превър­нем родното си място в при­тегателен курорт и за чужди­те туристи.

Със съселяните ми сме благодарни на съдбата. И на минералната вода, и на кра­сивата природа. Заради кои­то туризмът е настоящето и бъдещето на Огняново.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене