ВИДЕО: Самодейци от с. Брезница с изява на международния фолклорен фестивал в Дорково

Традиция стана ежегодното провеждане на Международен фестивал за автентичен фолклор в село Дорково

С подкрепата на Кметство Дорково, Община Ракитово, Министерство на културата, фондации и местни фирми фестивалът се провежда успешно , като с всяка изминала година той се разраства и усъвършенства , популярността му се увеличава, както сред българските фолклорни групи, така и сред международните.

Целта на фестивала е да запази и популяризира изворния фолклор , да затвърди ролята на традиционния фолклор за сплотяването на българската общност, да обогати познанията за световното фолклорно богатство.

На всички участници бяха връчени диплом и почетен знак на фестивала, който се провежда в края на юли или началото на август около Илинден (по стар стил), петък и събота.

Самодейци при читалището в гоцеделчевското село Брезница представиха обичая „Гивяне и извеждане на невеста“. Представянето на самодейците предизвика голям интерес и заслужената висока оценка на журито.

„Представихме брезнишката сватба с бенчина невяста. Времето за подготовката на невястата ни отне повече от час, защото лицето на момичето се боядисва в бяло, а върху него се лепят пайети. Булката ни беше толкова красива и истинска, че това не остана незабелязано и публиката бурно ни аплодира”, заяви ръководителката на групата, Нафие Косин.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене