В Горно Дряново ликуват след новината за отпускането на 150 000 лева за саниране на училището

Директорът на ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ в гърменското село Горно Дряново, Азим Мутишев, родителите на учениците в селото и местните жители посрещнаха с удовлетворение новината, че най-после благодарение на правителството на Бойко Борисов децата от родопското село още наесен може да влязат в обновеното си школо. 

„С отпуснатите ни средства преди дни, с решение на Министерския съвет, ще санираме училището, а ако останат средства, ще се опитаме да направим и вътрешни подобрения на учебната база, която наистина е в плачевно състояние. Благодаря от името на децата, родителите и местните жители на заместник-председателя на ГЕРБ, който не забрави поетия ангажимент на 27-и февруари миналата година към нашето училище и към училището в село Хвостяне за отпускане на целеви средства за подобряване на условията за обучението на децата в тях“, сподели Азим Мутишев.

Както писа ИНФОМРЕЖА, на 26-и юли МС одобри отпускането на допълнителни средства за общините в България в размер на 36 615 876 лв., от които 150 000 лева за училището в гърменското село Горно Дряново и 300 000 лева за училището в село Хвостяне, същата община. Средствата са допълнителни по бюджета на Община Гърмен.

За Благоевградска област общата сума, осигурена допълнително по бюджетите на общините, възлиза на 5 030 000 лв., съобщи преди дни народният представител от ГЕРБ-Благоевград и областен координатор на партията Даниела Савеклиева. Според Решението на Министерски съвет 500 000 лв. получава Община Белица за доизграждане на канализация в с. Краище.

По бюджета на община Гоце Делчев ще се преведат средства в общ размер на 1 050 000 лв., като от тях 400 000 лв. са осигурени за доизграждане на детска градина в с. Лъжница и 650 000 лв. за ремонт и реконструкция на детска градина в с. Буково. От транша за община Сатовча са предвидени 720 000 лв. за ремонт и рехабилитация на улици на територията на общината и за ремонт и рехабилитация на външен водопровод в село Плетена.

За община Хаджидимово от настоящото првителство са осигурени 360 000 лв. за ремонт и рехабилитация на улична мрежа в селата Абланица, Беслен и Теплен, а за община Якоруда, 900 000 лв. за етапи – 3 и 4, на проекта „Изграждане на път IV-84025 – с. Конарско – с. Бел камен“. С акта на правителството се предоставят средства за ремонт и на двете училища в община Гърмен, а именно – 300 000 лв. за ОУ „Димитър Талев“ в с. Хвостяне и 150 000 лв. за ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ в с. Горно Дряново.

„Средствата са изключително необходими за тези общини. На посещения преди няколко месеца в двете училища в Горно Дряново и Хвостяне, които получават финансиране сега, се запознах с проблемите и нуждата от средства, за да се ремонтират сградите и децата да учат в нормална среда“, сподели депутатът Даниела Савеклиева.

Картината в училището в Горно Дряново наистина е нелицеприятна. Школото в селото няма нищо общо със съвременните училища. Част от децата обитават буквално подземен етаж. Всяка година учениците намаляват, защото родителите им ги местят в градските училища в Гоце Делчев заради по-добрите условия. Ежегодно училището губи ученици заради лошата база, въпреки че учителите са професионалисти и хора с големи сърца, които обичат професията си. Това е и причината учителският персонал да се задържа.

Всички са убедени, че с отпуснатите средства, школото в Горно Дряново ще придобие съвсем друг облик и текучеството на учениците от селото ще бъде преодоляно още през следващата учебна година.

Иначе гърменското село Горно Дряново е едно от големите в общината. То е от малкото села без осезаема миграция, с много млади семейства и деца, но, за съжаление, с училище, в което досега цареше пълна мизерия, несанирано, с помещения, в които влагата достига до прозорците и класни стаи, с бюра, подпрени на трупчета, чинове от миналия век и печки на дърва.

„Ще използваме най-рационално всеки лев от отпусатите ни сега средства и се надяваме да получим още такива в следващите години, за да осигурим на децата и персонала подобаващи на европейските стандарти условия за обучение и преподавателска дейност“, сподели още директорът Азим Мутишев.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене