Нови хотели глезят туристи в Огняново

Как едно гърменско село успя само за няколко години да забрави за тютюна? Защо туризмът е настоящето и бъдещето на село Огняново? Кои са причините за наплива на гости и какво трябва да се направи по-добрата визия на курорта? Отговорите търсим от Димитрия Гюрова, която вече пети мандат е кмет на населеното място.

– Г-жо Гюрова, радвате ли се на много туристи през лятото?

– Гостите са повече от очакваното. Почти пълна е хотелската ни база, а леглата в нашето курортно селищe вече са над 1500. При нас интересът на туристите е целогодишен, защото тук съчетанието между планина и минерална вода е уникално. Над селото ни е планина Родопите, а в населеното място има десетки лечебни извори. В момента е най-силният ни сезон, тъй като през юли и август почти всички българи изилизат в отпуск.

– А известен ли е курортът в цялата страна?

– Знаят за нас навсякъде в България. Казвам го най-отговорно. Наскоро бях по нашето Черноморие. Много хора ме питаха откъде съм и всички се оказа, че са чували за нашето Огняново, за добрите условия, които предлагаме на нашите гости. Това е нормално, резултат е от усилията ни в последните 10-15 години да се развиваме непрекъснато и да превърнем туризмът в препитание №1 за местните жители.

– Доскоро тютюнът даваше най-много хляб тук. Сега не е ли така?

– Тютюнът ще остане в миналото. Преди десетина години произвеждахме по стотина тона, напоследък само по десетина, а тази година ще са едва 5-6 тона. В същото време хотелите вече са над 20, десетки са къщите за гости. Строят се нови хотелски комплекси, нови къщи за гости. Общината непрекъснато одобрява подробни устройствени планове за вдигане на сгради за нуждите на туризма. Туризмът смени отдавна тютюна при нас. Тютюневите ниви и непосилната работа на полето са само спомен за почти всички местни жители. Те отдавна захвърлиха мотиките и забравиха за бъхтенето в нивите. Сега някогашните земеделци разчитат на хотели, ресторанти, магазини, на работа в туристическия бранш, за да изкарват пари и да осигуряват препитание за семействата си.

– Има ли безработица в курортното селище?

– Тук почти няма безработица. Стига да си работлив. Само тези, на които не им се работи, не се трудят. Дори хора от съседни селища намират работа в хотели, заведения, магазини. Има глад за работна ръка. Срамна работа няма – дали като камериер, дали като хигиенист, дали като мияч на съдове. Минералната вода е богатството на селото, заради нея насам идват и българи, и чужденци. Изворите са с много добри лечебни свойства. Никак не е случайно, че римляните създават наблизо града Никополис ад Нестум, тъй като съчетанието на термалните извори с планина Родопите е уникално. Дори през зимата идват много българи и чужденци, за да лекуват болежки с минералната ни вода. В последните години през лятото много гърци редуват морето с откритите минерални басейни в селището. Жители на гръцката област Драма са най-честите гости в курортното селище. посещават го, тъй като знаят за множеството минерални и лековити извори.

– Кои са предимствата на Огняново пред другите курорти?

– Вече подчертах най-голямото – съчетанието на планина и минерална вода. Предимството на нашето курортно селище са ниските цени за нощувки. Имаме много редовни клиенти, което е знак, че се справяме. Трябва много работа, добро обслужване, хубава храна, за да останат доволни гостите ни. Доста от хотелиерите и ресторантьорите са засадили собствени оранжерии и градини, в които отглеждат екологично чисти домати, краставици, кромид, салати, картофи. Целта е гостите да се хранят здравословно и вкусно. Производителите на зеленчуци пък има къде да пласират своята стока – в хотелите и в къщите за гости. Някои хотелиери имат и животновъдни стопанства – осигуряват пресни мляко и месо за гостите си. Правят дори домашни сирене и кашкавал.

– На кои глезотии държат туристите?

– Най-много искат да се потопят в минералната ни вода, която е уникална. За клиентите има басейни с минерална вода, СПА процедури – джакузи, парна баня, сауна. Всеки иска хем да отдъхва, хем да ползва лечебната сила на нашите минерални извори. Само трябва да наблегнем повече на рекламата заедно с туристическия бранш и община Гърмен. За част от хората тук хотелиерството е хоби, защото се трудят я в някоя от шивашките фирми, я в големите хотели. Но не се плашат от много работа. Не спират да чистят и да подобряват условията в стаите, които дават под наем на гостите си.

– Само на българи ли разчитате като клиенти?

– Българите са най-много, това е нормално. Гърците са все повече. Тях даже не ги броим за чужденци, толкова често са в Огняново, както и ние ходим в Гърция. Напоследък идват повече руснаци, чува се и английска реч. Искаме да развиваме и културен, и религиозен туризъм. Наскоро в бившия профилакториум се изгради параклис „Св. апостол Павел“, където днес е хотел „Therma Vitae”. Мястото за построяване на храма тук не е избрано случайно. Според различни исторически и църковни сведения в миналото лично Св. апостол Павел е бил по тези земи и е осветил минералните извори на Огняново, където днес, стотици години след делото на светеца, много хора идват тук, за да лекуват различни болежки.

– Предполагам, че имате проблеми с инфраструктурата, както всяко населено място. Посочете най-сериозните от тях?

– Най-сериозно е положението с липсата на асфалт на част от улиците. През последните години се направиха доста хотели и къщи за гости, до които се стига по черен път, тъй като липсва адекватна инфраструктура. Надявам се, че до края на годината ще направим ремонт на тротоарите на главната улица, че ще оправим и двата входа на селото. Искам Огняново да има по-добра визия. Борим се и с осигуряването на чистотата в селището. Това зависи и от местните хора, и от туристите. Ако те не пазят чисто, няма как да се справят двамата чистачи към кметството. Вече сме 1700 жители, но реално сме към 2000, защото тук живеят и хора от други населени места, те още нямат регистрация, но работят в селището ни. Трябва да се извърши и ремонтът на така наречените Горни бани, които вече 2 години не работят. Преди време успяхме да пуснем LED-осветление на главната улица, монтирахме и осветление на другите улици. В селото ни е по-светло от много градове в страната. Зависими сме от община Гърмен по отношение на инвестициите. Огняново носи най-много приходи в общинската хазна, логично е да се връщат част от тези пари в курорта. Надявам се, че до 1-2 години в Огняново няма да има неасфалтирани улици, навсякъде ще има изградени тротоари, ще се сдобием с парк за отдих. Но това ще ни коства много работа и усилия.

– Има ли момент, в който няма достатъчно места за гостите на Огняново?

– Да, това се случва на нашия празник, който е на 15 август – Голяма Богородица. Честваме го над 100 години. Тогава е и храмовият празник на църквата ни „Успение Богородично”. Идват тук 4000-5000 души от цялата страна и от чужбина. Тази година музикалната програма ще е на 14-и август вечерта. Организацията никак не е лека, но жителите ни заслужават този празник. Община Гърмен ни помага финансово, но основната подкрепа е от хотелиерите, от бизнеса в курорта ни, за което благодаря от сърце на всички спонсори. За курбана пък много хора даряват животни. Празнуваме на стадиона, за да има място за всички гости.

На самия празник като вляза в храма ще поискам много здраве за всички хора, да ни се случват само добри неща, да стане Огняново красив курортен център. Да превърнем родното си място в притегателен курорт и за чуждите туристи. Със съселяните ми сме благодарни на съдбата. И на минералната вода, и на красивата природа. Заради които туризмът е настоящето и бъдещето на Огняново.

Снимка: В. “Хроника”

Едно интервю на Владимир Симеонов в сайта kmeta.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене