Темата за Македония на дневен ред в Европейския парламент

Кристиян КОВАЧЕВ, човек на Топ Преса в Брюксел
На 11 юли в Европейския парламент в Брюксел се проведе форум, посветен на Македония и нейния път към европейската интеграция. Представители на Македонския научен институт и на Младежкия клуб „Даме Груев” към Института запознаха присъстващите с историята на географската област Македония, основавайки се на изворите от съответната епоха. Младите учени от МК „Даме Груев” представиха доклади за историята на областта от Средновековието до ХХ в. Председателят на МК „Даме Груев” Николета Войнова беше категорична пред „Топ Преса”, че младите хора са успяли да придобият ценен опит.
По време на форума изказване направи и преподавателят от Софийския университет „Св. Климент Охридски” и същевременно член на МНИ доц. д-р Георги Н. Николов, който още в началото на своя доклад уточни: „Само в Древността името Македония е било свързано с определено племе – древните македонци. През следващите епохи – Средновековието, Възраждането, Новото време – то е било име с военно-административен, държавен и географски характер.” Накрая доц. Николов обобщи: „Историческата съдба на България доведе до това, че през ХІХ и ХХ в. нашата земя и нашият народ загубиха много територии, много богатства, които вероятно никога няма да се върнат. Ние ги прежалихме. Но нашата история ние няма да дадем. Цялата ни 13-вековна история е този стълб, на който днес се крепи нашата държава, нашата църква и нашият народ.” Другият представител на МНИ доц. Володя Милачков представи на публиката Декларация на Македонския научен институт и наблегна, че е необходимо да се гарантират правата на българската общност в Македония.
Темата за Македония сплоти три политически формации и на форума присъстваха евродепутатите Ангел Джамбазки, Андрей Ковачев и Светослав Миланов. Специален гост бе евродепутатът Рупърт Матюс, член на Комитета за култура и образование в Европейския парламент. По време на форума Ангел Джамбазки заяви, че в момента Република Македония се намира във важен исторически момент и призова да бъдат подкрепени легитимно избраните власти в Скопие по пътя за европейска интеграция. Евродепутатът Андрей Ковачев пък заяви, че без да се познава историята не може да се разбере защо в момента съществува напрежение, което с години не се решава. Ковачев изрази надежда, че страницата на противопоставянето между Скопия и София ще бъде затворена и ще се отвори една нова страница на сътрудничество и добри отношения между двете държави.
Специално за „Топ Преса” евродепутатът Ангел Джамбазки заяви, че в Република Македония предстоят да се извършат много важни промени. „Години наред Република Македония беше държана далеч от Европейския съюз и от България. Беше насаждано разделение, неразбиране, затваряне на граници, омраза. Достатъчно е да споменем, че железопътната линия между Скопие и София не е построена 100 години.” – каза още Джамбазки. На въпроса на „Топ Преса” как би коментирал изказването на руския посланик в ЕС Владимир Чижов, че Руската федерация може да предложи на властите в Скопие алтернатива на евроатлантическата инициатива, Джамбазки заяви, че руското влияние в Македония е насочено срещу българския национален интерес. Евродепутатът припомни историята на Балканската и Междусъюзническата войни, когато Русия подкрепя действията на Гърция и Сърбия срещу България. „Русия ще се опита да попречи на Скопие по пътя й към Европейския съюз. Въпросът е дали ние ще го позволим.” – каза още Джамбазки.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене