Пътешествие в света на книгите във втория ден от Салона на изкуствата

салон на изкуствата

Вълнуващо приключение в чудния свят на книгите предложи на почитателите на литературата вторият ден от Пролетния салон на изкуствата в Перник. Драматизации, срещи с писатели и четения наситиха деня и превърнаха Двореца на културата в истински дом на книгата. В уютна и стилна обстановка многобройните приятели на изкуството на словото се докоснаха до любимите си книги, срещнаха се с обичани и популярни автори.
Денят започна с драматизации на популярни приказки, които представиха за най-малките младите артисти от ДЮТФ „Мускетари“ от ОДК. Необичайна и атрактивна гледна точка към добре познати на всеки българин текстове на Иван Вазов, Елин Пелин и Никола Вапцаров представиха гостите от Театралната школа към Младежкия театър в Благоевград. Сред многото деца, които имаха възможност да гледат постановката, бяха и издателят Иван Гранитски, акад. Георги Марков, акад. Константин Косев и акад. Васил Гюзелев, които останаха очаровани от вдъхновението, с което младите артисти рецитираха вечните български стихове, а в края на представлението развяха българския флаг. Поетесата Надежда Захариева сподели с публиката своите мисли за любовта и спомени за живота си с големия поет Дамян Дамянов. Любен Дилов- син изказа пред перничани съжалението си, че в „България търси талант“ липсват участници от Перник като Николета, която очарова публиката и журито в предишното издание. Дори след срещата той дълго отговаря на въпроси за своите книги, за работата си в различни телевизионни и филмови проекти. Водещият Александър Александров- Алекс представяше гостите и успя да накара всеки от тях да сподели най-съкровените си мисли с публиката.
Певицата Теди Кацарова поведе зрителите на екзотично пътешествие по света. Тя представи своята книга „От двете страни на съвършената храна“, в която описва свои пътешествия из екзотични държави и традиционни ястия от кухните на различни народи. За почитателите си в Перник тя приготви традиционно ястие за страните от близкия Изток- хумус. Ястието съдържа тахан, нахут, зехтин, лимонов сок и сол и служи за предястие в съчетание с традиционните арабски питки. Гостите успяха да опитат от вкусната разядка, а накрая Теди изпълни най-новата си песен „Само ти и аз“, която тя записа в дует с йорданския певец Фарес.
Дългият ден приключи със забавно четене на текстове от първата книга „Пощенска кутия за приказки“. Дидо от Д2, Людмила Сланева, Ваня Щерева и Кирил Ефремов разсмяха публиката като четоха разкази на различни автори. Извън текстовете от книгата Кирил Ефремов, когото гледаме в „Под прикритие“ не пропусна да разкаже забавни вицове, а Людмила, Ваня и Дидо свириха и пяха за пернишката публика.
Свои книги във фоайето на Двореца на културата представиха издателство „Захарий Стоянов“, независими автори, обединени от Асоциацията за българско изкуство по света и РБ „Светослав Минков“.
Последният ден от Пролетния салон на изкуствата в Перник е посветен на модата.
Събитието се организира от Община Перник и ОК „Дворец на културата“ и е в подкрепа на София и Югозападния регион за Европейска столица на културата.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене