700 декара гора горят край Кресна, очаква се хеликоптер да се включи в гасенето

Пожарът край с. Стара Кресна е обхванал към 700 дка гора, боровата е 50-годишна. Горят левият и десен скат на р. Арнаутска. По десния расте широколистна гора, а по левия скат борова, местността е много труднодостъпна, съобщава БГНЕС.

„Пожарът вече е низов, правят се ивици, за да го ограничим в тези граници. Гасят 30 единици техника, от тях 20 на пожарната, а останалите с висока проходимост, на терен работят 100 души. Хеликоптер може да пристигне едва утре, през площта на пожара преминава далекопроводът за Гърция от 400 киловолта, предприети са мерки за обезопасяването му. Няма опасност за населението на селата Стара Кресна и Ощава”, каза вчера вечерта директорът на РС ПБЗН-Благоевград Георги Пармаков.

„Доброто е, че не цялата гора е унищожена, според мен горят 700 дка, половината от нея борова, каза главен комисар Николай Николов. Той уточни, че през нощта са дежурили 11 единици техника на пожарната и горското с 40 души, за да го наблюдават и гасят, където има пламъци. Тази сутринта са се събрали над 180 души, в това число горски работници, пожарникари, военни и доброволци. Гасенето на огъня е започнало в 6 часа сутринта с цел до обяд пожарът да бъде напълно локализиран.

70 служители на Югозападното държавно предприятие и девет специализирани противопожарни автомобила участват в гасенето на пожара.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене