Тарантулата връща парите от обира на банката в КАТ – Благоевград

Районна прокуратура – Благоевград внесе обвинителния акт в съда срещу 26-годишния благоевградчанин Илия Илиев, по прякор Тарантулата, за обира на ЦКБ в сградата на КАТ, той остава в ареста. Илиев ще бъде съден за кражба при условие на повторност на 15 584 лв. и 3585 евро, които били в наличност в касата на банковия офис. Дръзкото престъпление в стил американски екшън бе извършено на 26 април през нощта. Около 06:30 часа полицейски служители на 2-о РУП, което е в съседство до сградата на „Пътна полиция“, установили, че е проникнато през задния вход, където се извършват техническите прегледи на автомобилите. Външната врата е разбита с „кози крак“, а след това и гишето на помещението, което банката ползва като изнесено работно място за събиране на таксите за колите. Обирджията се порязал, но с помощта на одеяло успял да изнесе касата незабелязано, тъй като в помещението на банката няма сигналноохранителна система и видеокамери. Благоевградският Дани Оушън се оказа Илия Илиев-Тарантулата, който бе разкрит същия ден от криминалистите. Освен кървавата улика разследващите получили оперативен сигнал, че заподозреният се е разплатил към кредитори. Откупил от заложна къща лаптопа си, мобилен телефон и златен ланец, каска и екип за мотор. Илия Илиев е задържан в кв. „Грамада“ и измъкнат от колата на приятелката си. След като бил поставен на тясно, започнал да сътрудничи и признал пред полицаите къде са парите и касата, които са иззети при условията на неотложност.

Парите от касата – 15 584 лв. и 3585 евро, скрил на няколко места. 3000 лв. и 1800 евро заровил под камък в горичка над хотел „Орбита“ на Бачиново, други оставил в хранителния магазин на майка си, дал сума и на приятелката си.

При претърсването на лек автомобил са иззети вещи и предмети, включително банкноти, монети, заложни билети, телефони, лаптоп и лотарийни билети. Същото действие по разследването е извършено и в къща в Благоевград, откъдето са иззети телефон и мъжки дрехи, а в таванско помещение на кооперация са открити банкноти, мъжки дрехи и тесла с дървена дръжка. Той е дал сравнителен материал за ДНК експертиза и първоначалният анализ показал идентичност с кръвта в КАТ. След приключване на разследването и изготвяне на обвинителния акт Илия Илиев е приведен в затвора в Бобов дол.. Той е на път да сключи споразумение с наблюдаващия прокурор Анита Димова, след като възстанови похарчените пари, които са около 4000 лв. Когато се разгледа мярката му за неотклонение в съда, той изрази съжаление за стореното и заяви, че престъплението е разкрито на 90% с негово съдействие.

Илия Илиев е с висше образование, завършил е бизнес администрация. Стъпва накриво преди 5 години, когато извършва грабеж на бензиностанция „Шел“ край Благоевград, откъдето задига оборот около 400 лв. След споразумение с прокуратурата е осъден на 1 година и 6 месеца условно с 3 години и половина изпитателен срок, като присъдата е изтърпяна и вече е реабилитиран. Преди 2 години е осъден на 3 години пробация отново след споразумение за кражба на 800 лв. от пункта на „Еврофутбол“ и около 1000 лв. от офис на „Булсатком“, която също е изтърпяна. След дръзкия обир в сградата на КАТ бяха монтирани камери за видеонаблюдение.

ТИНА ГЕОРГИЕВА/struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене