Проф.Ивица Милевски с шокираща новина какво се е случило с планината Галичица след земетресенията в Охрид!

Поредицата от земетресения в района на Охрид са накарали планината Галичица „да израсте“ в северната си част с 4-5 см., предава излъчващата на албански език скопска телевизия „Алсат-М“, цитирана от агенция „Фокус“.

Телевизията се позовава на професор Ивица Милевски от Природо-математическия факултет на Скопския университет, според който първоначалната информация е от сателитни снимки и тепърва предстои промяната да се констатира на терен.

Професор Милевски коментира и хоризонталното изместване на земните пластове в региона, което достига от 0,30 м. до 1,5 м.

Телевизията припомня че за последните 20 дни са регистрирани над 1200 земетресения в Северна Галичица.

Земетресенията причиниха огромни щети в града. Според направените геологически проучвания в района на село Косел, разположено на 7 км. северно от Охрид, се намира единственият действащ вулкан на Балканите, наречен от местното население Дувалото. Това причинява и мирисът на сяра, усещан след някои от трусовете.

Старият Охрид или някогашният Лихнидос е бил унищожаван веднъж от земетресение през VI век, пишат скопските медии по повод последните земетресения в близост до крайбрежието на Охридското езеро. Според изданията става въпрос за изследване на наносите и на сеизмичните профили на дъното на езерото, които потвърждават съобщенията на древните хронисти, според които древният Лихнидос е бил унищожен от катастрофално земетресение.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене