Общинските съветници в Петрич питаха кмета как се прекратяват обществени поръчки, ще се строи ли крематориум, как вървят нещата със стадиона

В унисон с рекордните жеги в Петрич, жегата бе не само навън, но и в залата на Общинския съвет

Кметът на общината Димитър Бръчков и председателя на местния парламент Георги Тренчев бяха подложени на сериозен разпит от страна на общинските съветници. Напрежение имаше дори в забавянето с няколко минути на заседанието, което започна с няколко минутно закъснение. До обявения начален час 13,30 в залата имаше само 13 съветника, нямаше ги кметът и екипът му.

Дневният ред на заседанието е бил подготвен от няколко души, представители сами на две групи, стана ясно от отговора, който даде председателят Георги Тренчев на въпрос от съветника Димитър Капитанов. Тренчев обясни, че има регистрирани само две групи съветници – „Строители“, с председател Александър Василев, и на ПП ГЕРБ, с председател Живко Коемджиев, Само техни хора са участвали в изготвянето на дневния ред, който досега се изготвяше от представители на политическите сили в Общински съвет. „Това не е добра практика. Вие и още двама души сте изготвили дневния ред“, каза Капитанов на Тренчев.

Съветникът Стоян Божинов започна питането си към кмета Димитър Бръчков с шегата, че в Петрич хората се обзалагат – не дали, а кога ще бъде прекратена от кмета обществената поръчка за изграждането на градския парк – по време на процедурата, или след като се съберат офертите на фирмите.

Причината за да не бъдат приемани сериозно обществените поръчки на Община Петрич е повече от ясна – няма нито една процедура, в която да няма – ако не прекратяване и ново обявяване, то поне решение, с което се правят поправки, обясни Божинов анекдотичното начало на питането си. От думите му стана ясно, че в документацията за обществена поръчка е било посочено, че Петрич се намира в държавата Гана, от друга документация пък следвало, че в Петрич има площад „Тодор Живков”. Освен тези елементарни грешки, имало и фрапантни нарушения – приемане на оферти след крайния срок, или пък оферти, неотговарящи на изискванията на възложителя, или пък тотално объркване в документацията. Божинов постави няколко въпроса по прекратената от кмета Димитър Бръчков поръчка, по която трябваше да бъдат ремонтирани училиша и детска градина в Петрич.

„Тази процедура бе скандално прекратена, след като бяха приети офертите по нея, бяха отворени, и чак след това бе публикувано решение за прекратяването й. В мотивите на решението пише, че след откриването на процедурата се е констатирало нарушение в обявената методика за оценяване, което няма как да бъде отстранено, без да се променят условията на поръчката. В протокола на комисията, отворила офертите, е отбелязано, че е приета и отворена оферта, получена след крайния срок“, заяви Божинов Той попита кмета:

  1. „Кой е изготвил тръжната документация за поръчката, и е заложил грешна методика за оценяване?
  2. Тъй като дирекция „Административно – правна, иновации и развитие” подготвя обществените поръчки, директорът Рилка Филипова направила ли е необходимата проверка и кой – тя или комисията, е установил наличието на допуснатата грешка в методологията, кога е станало това?
  3. Широко се коментира, че правенето на документацията по обществените поръчки се възлага на външни фирми. Има ли подобни договори, коя е фирмата или физическото лице, на които се възлага изготвянето на документацията? Кой задава параметрите на обществената поръчка, по които да работи тази фирма? Кой го контролира? Заложено ли е в договора да се спират неустойки при подобни провали на процедурите? И още един съществен въпрос, ако наистина се възлага правенето на търговете на външна фирма – при толкова юристи в общината, защо е необходимо това?
  4. Кога е установена грешката в процедурата, и не е ли било редно, ако е била установена в началото на откриването на процедурата – тогава да се прекрати, а не да се изчака да се подадат оферти след месец, те да се отворят, и чак тогава да се прекратява“?

Божинов попита и дали е вярно, че в Петричкия гробищен парк ще започне строителството на Крематориум, има ли в това икономическа логика, и няма ли да бъде замърсен въздухът в района? Кметът Бръчков обеща да провери и да отговори на тези питания.

Съветникът Капитанов поиска от кмета бързи, кратки и ясни отговори на въпросите: „Какво се случва в петричкото поделение на общинска болница „Свети Врач“ – Сандански, след сливането на двете болници подобри ли се материалната база в петричкото поделение? Тъй като основния проблем и на двете лечебни заведения са кадрите, кои отделения на петричката болница са запазени? Какво е направено за запазването на кадрите? Как се подобри качеството на здравните услуги в Петрич? Ще продължи ли Община Петрич да припознава задълженията на болницата? Колко са те – 1 800 000 или 2 000 000 лева? След всичките ревизии ще даде ли някой на съветниците пълна разбивка на задълженията на петричката болница?

ВиК – Петрич вече не е 100% общинска, дружеството вече е прието за член на ВиК Асоциацията в Благоевград. Каква ще бъде ползата за Община Петрич от влизането на петричкото ВиК в Асоциацията. Дали това не е пътят към ликвидирането на самостоятелността на дружеството в Петрич?

Защо Общината вече месец и половина не отговаря на подписката на 200 души, които искат ремонта на улица „Свобода“. Защо в петричките детски градини няма организирани групи, които да посещават децата, завършили предучилищна подготовка? Погрижила ли се е Общината за добива на дърва от местното население“, попита Капитанов.

Кметът Бръчков започна отговора си с ирония: „Радвам се, че политическото ръководство на БСП е толкова отговорно. Също виждам, че Вие (Капитанов – б.а.) сте в добро здравословно състояние, и дългите болнични във ВиК не Ви пречат днес да сте на заседанието. Ще отговоря на въпросите Ви, някои от които са далеч от истината“.

„Кмете, не очаквах от Вас коментари за здравословното ми състояние. Очаквах някой на по-ниско интелектуално ниво да ме пита, щях да му дам отговор. На Вас ми е неудобно да Ви давам отговор“, отвърна Капитанов.

Той попита спортната зала в граничното поделение ли е най-важната в момента, след като за нея вместо исканите още 210 000 лева ще бъдат гласувани допълнителни 160 000 лева. „Защо не се дават пари за изкърпване на улиците и пътищата? Защо Петрич няма стадион?- попита Капитанов.

 

 

 

 

struma24.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене