За първи път „затапиха“ чешмата под вековния чинар на площада в Джигурово, търговци пълнят цистерни с вода, продават я по 1.20 лв./литър

От седмица санданското село Джигурово е с режим на водата.

Откакто е построен водопроводът на общи начала, изграден със средства на местното население, за първи път е спряна и чешмата на мегдана на селото до вековния чинар. Оказа се, че недобросъвестни граждани са пускали крана на чешмата и са пълнили по 200-300 литра вода, като са я продавали за минерална, разказаха хора от селото. Затова е взето решение и прекъсната водата на чешмата и селото е на режим. Водата се спира от 05.00 до 17.00 ч.

gallery

Баба Параскева, която живее на метри от чешмата на площада в селото, вчера разказа: „На режим на водата сме от седмица. В градината до къщата съм посадила два-три реда домати, чушки, краставици и други зеленчуци. Ако не бъде пусната водата, зеленчуците ще изсъхнат. Поливам с питейна вода, защото промишлената е затапена от години. Сутринта станах малко преди 5 часа, за да полея градинката, преди да спрат водата. Но не успях, само два реда съм поляла. Сега ще трябва да не спя тази вечер, за да полея и останалата част, та да не изсъхне, трудът ми ще отиде на вятъра. Иначе, чедо, да ти кажа право, добре е, че спряха чешмата. Тук бе като автобусна спирка, пълно с хора, говорят на висок глас през цялото денонощие. Пълнят цели цистерни, големи бутилки от 20 литра, мият бидони и леките си коли на площада. Проблемът с режима на водата е през тази година, през миналите години не е имало проблем. Не знам защо сме на режим, но кметът Тошко каза, че е намаляла водата на извора, дано да се реши този проблем“, надява се баба Параскева.

Гергана Петрова допълни, че режимът е заради това, че в горната част на селото водата не достига. Не можем да се изкъпем и да отидем на работа. Правилно е решението да се спира, за да може да се напълни изворът и да имаме вода всички. Всеки, който мине през селото, пълни вода от тази чешма. Да си напълнят по едно шише или по една-две туби няма да има проблем. Но да се пълнят цистерни и да се продава водата в търговската мрежа ние жителите не сме съгласни. Аз съм за това да бъде пусната водата на чучура на площада, защото е атракция на селото. Да пуснат по-слаба струята и да не могат недоброжелатели да пипат крана. Ето, опитали са се да го счупят. Правилно е решението да бъде запечатана чешмата, докато не се реши проблемът с водата в селото“.

Кметът на селото Тодор Тетимов бе категоричен, че проблемът с питейната вода е заради това, че се извършва масова сеч в гората над с. Джигурово. Министерството на земеделието и горите е издало разрешителни за сеч на гората. Изсечени са вековни чинари и явори в близост до изворите. Е, питам аз, кой ще носи отговорност за това“ И след 50 години няма да има и капка вода по чешмите. И да се засадят нови дръвчета, те няма да решат проблема“, категоричен е кметът.

4 чешми в с. Джигурово са без водомери, което стана известно след проверка на служители на фирма УВЕКС и временния управител Крум Аргиров. И четирите чешми са запечатани. Всички заедно трябва да търсим решаване на проблема, ако не е дъждовен месецът. Предложил съм да се изгради нов водоизточник в селото, но ми бе отказано, няма финансиране“.

Животновъдът от с. Джигурово Велин Мицев, който е председател на Сдружението на животновъдите в Сандански, преди дни е бил заплашен от случайни хора, дошли да пълнят вода от чешмата. „Казаха ми, че ще бъда удавен в коритото на чешмата. Аз живея тук и плащам сметките си за вода. Нямам нищо против хората да пълнят по една-две бутилки вода, но да наливат безплатно и да я продават не съм съгласен. Пейките отдясно на чешмата бяха пълни с празни бутилки. Тук бе една жена, за която имам информация, че е собственик на заведение в Сандански. Пълни безплатна вода и я продава в заведението. Както ние си плащаме като абонати на УВЕКС, така и тя да си плаща водата, която продава в търговския обект. Имам информация, че е паднал дебитът на водоизточника, трябва да се направи замерване на водата и да се реши проблемът, за да се спре режима. Търговци идват с цистерни и пълнят вода и след това я продават в заведенията по 1.20 лева за литър. Ние сме абонати и си плащаме. А те на нашия гръб печелят пари. Този проблем също трябва да се реши. Против съм изсичането на дърветата по речното корито и около извора, известен като Бождовския“, заяви животновъдът.

Мария Петрова пък е категорична, че чешмата на явора е атракция на селото и ако тя не бъде пусната, ще бъде съсипан и яворът, и силата, която черпят от него хората.
Експертът по водите Георги Тодоров бе категоричен, че проблемът не е в намаляване дебита на водата: „Вода има навсякъде за питейно-битово водоснабдяване в Сандански и населените места, проблемът е в начина на управление на УВЕКС“, каза той. Подкрепи го и Андрей Николов с думите: „От Бождовския извор е оставала вода да захранва даже и централите, и каскада „Санданска Бистрица“.
ЛИДИЯ МАНЕВА/struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене