Готвят се нови промени в Трета лига! Прекрояват групите

Българският футболен съюз и Аматьорската лига ще анализират в детайли структурата на Трета лига и в следващите една или две години може да се стигне до реформи и на това ниво

Причината е сериозната криза и променената глобално ситуация в страната- финансова и чисто демографска, която е почти перманентна в двете Северни групи.

Обсъждани са два варианта – за създаване на три Трети лиги, или пък границите на сегашните четири да се изместят и пречертаят. От друга страна това ще намали и администрацията в регионалните структури на БФС, съответно и финансовите разходи, коментира БТА. Със сигурност този сезон в Трета лига ще бъде в познатия вариант, но нищо чудно след една или две години промените да станат факт.

За втори пореден сезон Североизточната трета лига има сериозни проблеми с окомплектоването. През миналия сезон първенството там започна с 13 отбора, като два от тях приключиха участието си предсрочно и доиграха 11. Въпреки скромната бройка беше реализиран вариант с разделянето й на две подгрупи. А сега за момента кандидатите са 10.

Северозападната Трета лига след доста кризисни години преди време, сега изкара един цял сезон с 15 отбора. А за новото първенство дори ще започне с 16, което се е случвало само един път в последните пет сезона. Разбира се, за организиране на квалификации за попълване на групите не може и дума да става.

На този фон в двете Южни трети лиги картината е много по-различна. И двете групи- Югоизточна и Югозападна, са с по 18 отбора. Не е имало сезон без провеждането на квалификации, което означава, че доста клубове в областните групи отговарят на изискванията за влизане по-нагоре. Групите са пълни и с млади футболисти от школите на водещите клубове, а неизменно едната от двете сборни формации печелят и прегледите на талантите във В група.

Изключително важен фактор се оказва демографията, заедно с икономическото състояние на регионите. В Южна България освен София, се намират и три от шестте най-големи града в страната: Пловдив, Бургас и Стара Загора. Като допълнение идва и Югозападния регион, в който обезлюдяване се забелязва най-малко, а също така и икономически има възможности да поддържа отборите си.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене