НОВ ФАЛИТ В БЛАГОЕВГРАД! Първият китайски магазин затвори само 2 години след отварянето

Първият китайски магазин в Благоевград затваря врати близо 2 години след отварянето му. От месец собствениците са обявили тотална разпродажба.

„Няма клиенти – това е. Допреди половин година имахме работа, но големият китайски магазин в кв. „Грамата” ни взе клиентите, призна собственичката, 32-годишната китайка У Шие Дзин.

Двамата със съпруга й пристигнали в България преди 5-6 години. „Много китайци емигрират, някои отиват в Испания, други в Гърция, ние избрахме България“, разказа търговката. Нейните родители вече се били преселили тук и работят в София в китайски ресторант.

Младото семейство започнали като наемни работници в столицата. „Помагах на приятели и преди 2 години решихме да опитаме да правим собствен бизнес. Спряхме се на Благоевград, защото само тук от по-големите градове в България се оказа, че няма голям китайски магазин“, разказа за началото на бизнеса си младата жена. Тя и съпругът й не живеят в Благоевград, тук имали продавачки и често прескачали да нагледат работата. Избрали търговската площ на ул. „П. Зографски“, в която преди това беше фирменият магазин на мебели „Арон“, тъй като помещението е доста обширно и в широк център. Наели го срещу 2000 лв. на месец.

„В началото се изкарваха парите, но постепенно търговията започна да запада, а след появата на големия магазин с китайски стоки в „Грамада“ напълно замря“, разказа собственичката и призна, че мястото се е оказало твърде неподходящо за търговия. „Не е далече от центъра, но е много неудобно заради липсата на паркинг. Хората идват да пазаруват, а „паякът” им вдига колите, защото е забранено паркирането“, обясни собственичката. Последните месеци не могли дори да покрият разходите си и затова решили, че е по-добре да затворят, отколкото да задлъжняват.

„Не знам докога ще останем, може би половин, може и цял месец. Надявам се на едро да изкупят стоката ни или някой приятел търговец да я вземе на консигнация за Илиянци“, обясни У Шие Дзин и допълни: „Сега трябва да връщаме заеми, много е зле ситуацията и ни е много трудно. Едва ли някога пак ще помислим за собствен бизнес. Ще си търся работа или в магазин, или в ресторант“. Според нея, ако магазинът им е в центъра на Благоевград, може би нямаше да фалират, но там пък наемите са по-големи.

„Напускаме Благоевград“, обяви китайката. Преди няколко дни със съпруга й пътували до Китай да вземат 5-годишния им син за лятната му ваканция. Той останал в родината с другата баба и дядо. Родителите му обаче поне засега нямат намерение да се връщат в Китай.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА/struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене