Кметът на Петрич Димитър Бръчков попари кметовете на села: Няма пари за благоустрояване заради многото разходи, стари задължения, ВиК, болницата…

15 избрани кмета на села в Петричка община с около 10 000 души население поискаха извънредна среща с общинския кмет Димитър Бръчков, за да му поставят проблемите, и да му поискат съдействие за решаването им

Кметът Димитър Бръчков попари надеждите им, мотивирайки се с липса на пари и други пречки. „След тези оправдания, които чухме, изглежда, че няма да се работи. А ако сега не се работи, кога? Не остана време, половината мандат мина“, е изводът на кметовете на селата след разговора им с кмета на Петрич.

Предишната им среща с Димитър Бръчков е била преди около половин година. Предвид натрупалите се проблеми кметовете на 15 села поискали среща, за която чакали около 2 седмици. Димитър Бръчков и селските управници се срещнали в началото на миналата седмица.

На срещата кметовете на населените места се оплакали от липса на дейности за благоустрояване на селата: липса на работници към селските кметства, не се пускат наряди, не се предоставят строителни материали, бордюри, тротоарни плочки. Не се правят градинки. Уличната мрежа в селата е в окаяно състояние, не се изкърпват дупки, не се подравняват улици. Селските кметове са се превърнали в косачи на трева и общи работници. „Не получаваме отговори на докладните, които пускаме, те се „замитат под масата“, не стигат до кмета на общината, заобикалят се проблемите на селата, в които живее половината от населението“, оплакали се 15-те селски управници.

На срещата те припомнили, че до сега всяка година в техните села се е извършвало окосяване на стадионите, тротоарите, измиване на площадите, частично изкърпване или подравняване на улици.

Оправданията, които изтъкнал кметът Димитър Бръчков, са, че екипът му е изплатил 4 милиона лева задължения, останали от предишния мандат, продължават да се дават пари за болницата, въпреки че тя е в процес на сливане с болницата в Сандански, необходими са други 2 милиона лева, за да се спаси ВиК – Петрич, Общината изплаща санкции. Поради всичко това няма пари за селата. Според Бръчков, пречка за работата са и множеството сигнали от бивши и настоящи съветници, по които се извършват проверки.

„Всяка седмица ВиК отваря по 500 кв. м. дупки в уличната мрежа в Петрич, не съм ги закърпил. И мен ме критикуват, и вас ще ви критикуват“, заявил общинският кмет Димитър Бръчков на кметовете на 15 села.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене