Отбелязват празника на хижа „Осогово“ с боб чорба и изкачване нa връх Кюнек

Празникът на хижа „Осогово“ ще бъде отбелязан на 12-и юни, сряда. От Туристическо дружество „Осогово“ отправят покана към обществеността за участие в събитието, като цената на транспорта е 4 лв.

Предвидено е раздаване на боб чорба, като от дружеството предупреждават участниците, че трябва да разполагат със съдове. Традиционното изкачване на връх Кюнек (1925 м) също е част от програмата.

Записването става в кафето пред дружеството, до Еврейския базар. Тръгването е в 9.00 ч. от паркинга на театъра.

Хижата е построена в периода 1927-1928 г. и е първата в Осоговска планина. Дружество „Руен“ при Юношески туристически съюз през 1923 г. създава фонд „Хижа“. Доброволни вноски постъпват от предприятия, банки, учреждения и частни дарители. Първата по-значителна сума е отпусната от общината през 1924 г. – 15 000лв., Българска земеделска банка дарява 2000 лв., Окръжна постоянна комисия – дървен материал.

В края на 1924 г. за построяването на хижата е избран комитет с председател Милан Киселички. Материалите за строежа са пренасят както с коне, така и в раниците на туристите (така е построена и хижата на Черни връх, пл. Витоша).

Строежът е дело на майстор Богоя. Открита е в първия неделен ден на месец юли, 1928 г. През 1958 г. е направен ремонт и преустройство, чийто резултат са столова, кухня и тераса.

Когато Росен Димитров става хижар, след последвали ремонти удобствата в хижата се повишават значително – предлагат се самостоятелни баня и WC за всяка стая, постоянно отопление на цялата хижа през студения сезон, сателитна телевизия, безплатен достъп до интернет, развъдник на пъстърва и обогатяване на кухненското меню.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене