Корупция в ДФ „Земеделие“– Благоевград?! Ето кой лапа парите за земеделие в Пиринско?! (ЦЯЛАТА ИСТИНА САМО В ТОП ПРЕСА)

БЕНЕФИЦИЕНТИ ОТ БЛАГОЕВГРАДСКО: СПРЕТЕ НАЧАЛНИК ОТДЕЛА СНЕЖАНА ШАРЕНКОВА И МЪЖА, С КОЙТО ЖИВЕЕ НА СЕМЕЙНИНАЧАЛА – ИВАН ТУПАВИЧАРОВ, ПО ПРЯКОР „ИВАН ДЕСЕТДНЕВКАТА”!

 Тодор ТОДОРОВ

ДО

ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР НА РБ

Г-Н СОТИР ЦАЦАРОВ

ДО

Г-Н РУМЕН ПОРОЖАНОВ

МИНИСТЪР НА ЗЕМЕДЕЛИЕ­ТО И ГОРИТЕ

ДО

Г-Н ЖИВКО ЖИВКОВ

ИЗП. ДИРЕКТОР НА ДФ „ЗЕ­МЕДЕЛИЕ”

СИГНАЛ

ОТ ГРУПА БЕНЕФИЦИЕНТИ ОТ ОБЛАСТ БЛАГОЕВГРАД

Искам да ви запозная с продължаващите коруп­ционни практики в ДФ „Зе­меделие” – Благоевград от страна на Началник отдел Снежана Шаренкова и мъ­жът, с който живее на се­мейни начала – Иван Тупави­чаров. По конкретно става въпрос за умишлено заба­вяне на проекти по мярка 6.3, за което са потърпевши всички земеделски произ­водители, които в момента са в дилема дали да засаж­дат културите за настояща­та стопанска година или да прекратят из­пълнението на проекти­те си. В про­дължение на месеци об­работката на проектите се бавят умиш­лено с цел предлагане от страна на бенефициен­тите на раз­лични суми. Нещо повече имаме ин­формация, че за да се изчистят раз­лични казуси и проблеми по проектите се изисква определена сума от бе­нефициенти­те чрез връч­ване на така наречената „десетдневка”, практика която е прилагана с години от Иван Тупавича­ров (нейния съпруг), по пря­кор „Иван десетдневката”.

При обработката на раз­личните проекти има случаи на допуснати технически грешки, и които в послед­ствие поради тази причина са отхвърлени, но други про­екти със същите технически грешки биват одобрявани, защото най-вероятно са си заплатили таксата.

Въпросната Снежана Ша­ренкова без да е спечелила конкурса, продължава да изпълнява длъжността „На­чалник отдел”, което поставя под съмнение легитимността на подписани­те от нея доку­менти, при по­ложение, че не е издържала теста на обя­вения преди време от ДФ „Земеделие” конкурс. Всич­ки бенефици­енти, които са си заплатили „таксата” за получаване на десетдневка, накарало Ша­ренкова ня­колко пъти да преразпределя проектите между различните експерти, с цел същите да бъдат раз­гледани от „правилните” екс­перти, с което допълнително забавя обработката на всич­ки останали проекти, които не сме си заплатили такса­та. Освен това за по-бързо обработване на проектите се изисква допълнителна такса от „семейството”.

Подобен случай за злоу­потреба със служебно поло­жение е констатирано при извършената проверка от Инспектората към ДФ „Зе­меделие” през месец Април 2017 г. По-конкретно става въпрос за случай, при който Шаренкова изпраща „съпру­га си” на нерегламентирани проверки на място по мяр­ка 6.3 без задължителните документи. За този случай, имаме информация, че вече е наложено наказание на Шаренкова и Тупавичаров от дирекция „Инспекторат”. Това обстоятелство може да се провери чрез запитване до ДФ „Земеделие”.

Наложените наказания не спират умишленото за­бавяне на обработката на проектите. Самозабравила­та се Шаренкова парадира, че се ползва с протекциите на Изпълнителния директор на ДФ „Земеделие” – Живко Живков, като заявява пред приближени, че очаква все­ки момент да й бъде предло­жен договор за постоянно зае­мане на длъж­ността „начал­ник отдел”.

Служителите от отдела на Шаренкова се възмущават от факта, че Иван Тупавичаров не е в отдела на съпругата си, но същия участва актив­но в процеса по организа­ция на рабо­тата в този отдел, което е явен конфликт на интереси, съгласно Зако­на за установяване и предо­твратяване на конфликт на интереси.

Освен корупционните практики на Шаренкова, по­ведението й несъответства на заемания от нея пост в европейска институция, каквато е ДФЗ. Държи се изключително агресивно и арогантно с нас обикновени­те бенефициенти (вероятно тези, които не си плащаме).

Предвид факта, че про­ектите, които сме подали в ДФЗ, отговарящи на всички

 изисквания, все още не са одобрени се страхуваме да излезнем с имената си, тъй като вероятността за да ни бъдат отхвърлени ще стане много голяма.

В тази връзка е крайно наложително да бъдат пред­приети съответните дейст­вия за спиране на пороч­ните практики в отдела на Шаренкова и настояваме за по-бързо одобрение или от­хвърляне на подадените от нас проекти по мярка 6.3.

Настоящото писмо ще бъде изпратено до всички регионални медии и на­ционални медии с цел из­вършването на обективна проверка от компетентните институции.

СКЪСАНАТА НА КОНКУРСА СН. ШАРЕНКОВА, НАЗНАЧЕНА ЗА НАЧАЛНИК В ДФЗ – БЛАГОЕВ­ГРАД!

Става дума за Снежана Шаренкова, провалилата се на конкурс служителка на Разплащателна агенция в Благоевград , която все пак бе назначена на поста началник на отдел „Прилагане на схеми и мерки за подпома­гане“ (ПСМП) въпре­ки представянето й, определено от ДФЗ като „неуспешно“. Топ Преса припомня, че на конкурса за на­чалническия пост в агенцията миналата година се явиха Ша­ренкова, Николета Василева от Нацио­налната служба за съвети в земеделие­то, Ми­хаела Анге­лова и лидер­ката на ГЕРБ в Бла­гоевград Елена Ташкова. Ангелова и Ташкова полу­чиха 0 точки, а Шаренкова и Василева успяха да съберат крайно недостатъчните 123 точки, поради което конкур­сът бе анулиран и никой не успя да се добере до обеща­ната заплата от 2250 лв. за поста. Възнаграждението е съобразено с важността на отдела, през който минават проектите на земеделските стопани, а и в него работят 20 от общо 60-те служители на областната дирекция в Благоевград.

Ние от Топ Преса винаги сме били за свободата на словото. Винаги сме смята­ли, че нашите читатели са най-важни и за това сме позволили всеки да изра­зява мнението си. Всеки един сигнал се проверява от наши журналисти. След като получихме този сигнал, човек от редакцията ни по­търси в сайта на ДФ „Земе­делие” – www.dfz.bg телефон на Светлана Сотирова – ди­ректор на областна дирек­ция земеделие Благоевград. Потърсихме я за коментар, но нейните думи бяха да се обръщаме към пресцентъ­ра, защото те са централизи­рана структура и всичко се съобразява и координира през дирекция пресцентър на фонд „Земеделие“. И че такава статия вече е публи­кувана и не мисли, че ние ще сме първите, които ще пишем за Шаренкова и Ту­павичаров.

Еее, ако трябва да комен­тираме, ще кажем само: С такъв директор… такива слу­жители !!!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене