Областният управител Бисер Михайлов проведе работна среща между местните власти и ръководството на ЧЕЗ

Областният управител Бисер Михайлов, по инициатива на Карел Крал – регионален мениджър на ЧЕЗ за България, организира и проведе работна среща между представители на местните власти, ръководството на ЧЕЗ и областния управител за обсъждане на въпросите, свързани с електрозахранването в областта и възможностите за неговото развитие.

Бисер Михайлов благодари на Карел Крал за възможността екипът на ЧЕЗ разпределение да представи инвестиционната програма на дружеството за 2017 г., както и да отговори на поставените на дневен ред въпроси от местните власти в областта, възникнали неизбежно в процеса на работа на дружеството и които намират решение именно на подобен род срещи.

„Искам да благодаря за добрата организация, която беше създадена във връзка с преминалия есенно-зимен период и изключително утежнените метеорологични условия, които поставиха на изпитание електроразпределителната мрежа. Искам да отбележа още, че имахме много добра комуникация и координация с Павлин Иванов – мениджър „Управление на активи в „ЧЕЗ Разпределение България“ АД, по отношение на възникнали аварии, които бяха изключително малко. Резултатът е, че на територията на област Благоевград не беше допуснато прекъсване на електроснабдяването за продължителен период от време в населените места“, каза Бисер Михайлов.

 Акцент в срещата бе подставен върху диалога между кметовете на общините на територията на Област Благоевград, които имаха възможността да задават конкретни въпроси към ръководството на ЧЕЗ. Представителите на местните власти коментираха дали и до каква степен са доволни от качеството на предоставяните от дружеството услуги, дали има и какви са проблемите на територията на общините и дадоха конкретни предложения за това какво може да се подобри при доставката на електроенергия.

Областният управител отправи молба към Карел Крал във връзка с изграждането на трафопост в Хърсово, който е изключително наболял проблем за жителите на селото.

„Поводът за срещата е да говорим за това, че ние се стремим с общи усилия да осигуряваме качествена услуга на ползвателите и абонатите на ЧЕЗ и за мен като областен управител, и за жителите на село Хърсово, изграждането на този трафопост е от изключително значение. Вярвам, че ще бъдат предприети необходимите действия, за да бъде решен този проблем“, каза още Бисер Михайлов.

 В отговор от дружеството обясниха, че изграждането на трафопоста в село Хърсово е включено в инвестиционната програма на ЧЕЗ за 2017 г. и за изграждането му са предвидени 67 хил. лева.

Нови трафопостове ще бъдат изградени на територията на Област Благоевград и в общините Петрич, Сандански и Благоевград на обща стойност 165 хил. лева. 660 хил. лв. ще вложи компанията в реконструкция на два въздушни електропровода в Гоце Делчев. 400 хил. ще бъдат инвестирани и в реконструкция на два електропровода в Разлог. Тези дейности ще подобрят сигурността на електрозахранването в двата района. 111 стълба ще бъдат подменени в Симитли на стойност 113 хил. лв. Реконструкции на още много съоръжения ще извърши ЧЕЗ Разпределение по цялата територия на област Благоевград. Значителен обем средства ще бъдат инвестирани в мрежи ниско напрежение.

„През миналата година в Област Благоевград са инвестирани 6.6 млн. лева, като 1 млн. лева от тях са вложени в обновяване и реконструкция на мрежата, а 1.8 млн. лв. в нови присъединявания. Останалите средства са вложени в изкупуване на съоръжения от трети страни“, каза Карел Крал.

 ​От ЧЕЗ съобщиха, че амбицията за 2017 г. са инвестициите в обновяване и  реконструкция на мрежата да се увеличат близо 6 пъти в сравнение с 2016 г., като те ще бъдат в размер на 5.9 млн. лв. Отделно още 1,5 млн. са заделени за присъединяване на нови клиенти. Ще бъдат изкупени и всички съоръжения, собственост на трети страни, за които се предоставят редовни документи, независимо от тяхната стойност.

От ръководството на ЧЕЗ призоваха всички собственици на чужди съоръжения да се свържат с дружеството, което в готовност да стартира процеса по изкупуване на всяко съоръжение незабавно.

На срещата присъстваха заместник областните управители Антоанета Янчева и Иван Стоянов, представители на общините Банско, Белица, Гърмен, Гоце Делчев, Кресна, Петрич, Сатовча, Сандански, Симитли и Якоруда.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене