В неделя супермаркет „Европа” в Благоевград се затваря

супермаркет

30 продавачи и служители остават без препитание

30 продавачи и служители от магазин „Европа” в Благоевград остават без работа. Най-големият супермаркет в благоевградския квартал „Струмско” хлопва врати в неделя, след като почти цяла година агонизира с полупразни щандове. Магазинът е част от търговска верига „Европа” на минния бос Христо Ковачки, която на практика е фалирала, но поддържа обекти в миньорските селища с идеята там да пазаруват с купони въглекопачите и техните семейства. Рафтовете на магазините обаче навсякъде са празни и миньорите не могат да изразходват купоните си, които са им дадени вместо част от заплатите. Това събужда големи брожения в империята на Ковачки, но най-стържещо е недоволството в Дупница и Бобов дол, където при всяко зареждане на магазините от веригата миньорски съпруги стигат до бой за парче салам.
За разлика от там в Благоевград няма въглекопачи, които да пазаруват с купони, но от това не става по-весело на 30-те продавачки и служители, които от неделя остават без работа, пише в днешния си брой вестник “Вяра“.

 „Много съм притеснена”, призна Соня Цекова, дългогодишен служител в магазина в „Струмско”. „Работя тук почти от самото откриване на обекта, бях сред първите, назначени на работа, сега не знам какво ще правя и къде да търся работа? Спомням си, когато започнах работа, колко доволна и щастлива бях, вярно, години наред работех на смени, но в крайна сметка знаех, че ще получавам заплата и това ми беше достатъчно”, разказа тя.

„Не сме получавали заплати трети месец, дано поне ни ги изплатят, пък после ще търсим сами начини за спасение”, това сподели касиерката на един от щандовете в магазина Мария Асенова. „Всички до един сме притеснени какво ще е занапред, не можем да кажем, увериха ни, че ще ни съкратят, така поне ще можем известно време да взимаме пари от трудовата борса, докато си намерим друга работа”, допълни жената.

Сред служителите упорито се носи слух, че причините за фалита на супермаркета са огромните задължения на собственика Христо Ковачки към работещите в него, както и неспособността му да го зарежда със стока. Репортерската ни проверка на място установи, че по-голяма част от щандовете в магазина са напълно опразнени, а тези, които все още работят, предлагат единствено неща от първа необходимост.

Припомняме, че известният пернишки бизнесмен Христо Ковачки взе под наем най-големия универсален магазин в благоевградския квартал „Струмско“ през зимата на 2006 година. Договорът му за стопанисване бе за срок от 10 години, две години обаче преди той да изтече, супермаркетът фалира. По 3.6 евро на квадратен метър наем плащаше собственикът на търговска верига „Европа“ Христо Ковачки на РПК – Благоевград, или месечно общо 7200 евро за 2000-те кв. м на първия етаж. При вземането на магазина под наем фирмата на Христо Ковачки „Интеркомерс груп плюс“ ООД обеща да инвестира 2 млн. лева и да създаде модерен хранителен супермаркет от търговската верига „Европа“.

www.e-79.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене