Цветелина Узунова: Надявам се Мария Габриел да оправдае високите очаквания!

Цветелина Узунова е журналист и собственик на фирма за медийни и публични комуникации VIPART. Главен редактор е на онлайн платформата Business Woman  и председател на Обществото на деловите жени в България. Съветник е по комуникации в Народното събрание на зам.председателя на парламента Веселин Марешки и неговата партия „ВОЛЯ”.

КАК ЩЕ КОМЕНТИРАТЕ НОМИНАЦИЯТА НА НАШАТА СЪГРАЖДАНКА МАРИЯ ГАБРИЕЛ ЗА ЕВРОКОМИСАР?

Не съм работила с нея, но от години наблюдавам представянето й в Европейския парламент и смятам, че тя вече е натрупала добър опит. Една такава номинация е огромна отговорност. Надявам се да оправдае високите очаквания. Тази висока позиция е предизвикателство не само към отделната личност, но е и ключова за ролята на България в Брюксел. Нека не забравяме, че ни предстои председателство на ЕС през 2018г. Страната ни ще има важни задачи при формиране на бъдещите политики на съюза. Добре ще е да има една българка на високо ниво там, да сме по-активни и разпознаваеми. От друга страна, радвам се, че отново човек от нашия град ще заеме авторитетна позиция и то на европейската политическа сцена. Няма друг такъв град в България, който да е дал на държавното управление толкова кадри на най- високо ниво.

ВЯРНО ЛИ Е, ЧЕ СТЕ СЕ ВЪРНАЛА В ПОЛИТИКАТА И СТЕ СТАНАЛА СЪВЕТНИК В НОВИЯ ПАРЛАМЕНТ? КОЕ ВИ НАКАРА ДА ВЗЕМЕТЕ ТАКОВА РЕШЕНИЕ?

Да, вярно е. От 10 години работя предимно с клиенти от корпоративния сектор. Но не съм излизала съвсем от политиката- спорадично приемах и такива ангажименти, само че към отделни личности, не към партии. Съгласих се да консултирам Веселин Марешки и ВОЛЯ, защото това е съвсем нова партия, всичко се изгражда от самото начало, а аз имам добър опит –не само в партийния пиар, но и в държавните институции. Дадох си сметка, че колкото повече се изолираме от политическите процеси, толкова повече ги оставяме на неподходящи или случайно попаднали там хора. Смятам, че всеки, който има идеи и опит, би трябвало да се включи под някаква форма, защото България се нуждае от генерални промени. Факт е, че т.нар. преход не се случи така, както искахме. Затова и толкова хора напускат страната. Тези, които сме избрали да останем, не можем да стоим безучастни. Избрах да работя с ВОЛЯ, защото почти всички депутати идват от успешния бизнес. Това са компетентни и почтени хора, които са научени на дисциплина и вземане на бързи прагматични решения. Такива качества искам да виждам в българските политици.

КАК ВИ СЕ СТРУВА НОВИЯТ ПАРЛАМЕНТ, ЩЕ ИЗДЪРЖИ ЛИ ДЪЛГО СЪЗДАДЕНАТА КОАЛИЦИЯ?

Това е въпрос, върху който разсъждаваме всички- и журналисти, и пиари, и политици, и социолози. Честно казано, не се наблюдава особена радост от ситуацията в новата коалиция. Съставът й е странен, наистина, но такава е волята на избирателите. Вижте, коалиционната култура в управлението на държавата е нещо сравнително ново за България. Политиците се учат в крачка да се съобразяват с партньори, да работят в екип, да правят компромиси. На практика имаме четворна коалиция, което доста усложнява нещата. Но истината е,  че в момента нито една партия не иска нови избори. А мисля, че и  в обществото има доза изтощение от кампании и политически дебати. Хората очакват решения на много проблеми и то не след години, а сега. Всеки пътува из Европа, сравнява, вижда как е там и логично си задава въпроса- толкова ли е трудно и ние да си оправим държавата, да живеем по-добре?!

Дали правителството ще издържи дълго- не мога да гадая. Всичко зависи от степента на отговорност, която партиите в него имат, от качеството на работата им, а и от търпението на избирателите. Това, което би ни притеснило, е да не би да се отдадат само на кадруване, на „уреждане” на верни партийци и да допуснат във властта некомпетентни и неопитни хора. Усещането за застой от последните месеци трябва да бъде преодоляно бързо, за да видим реални резултати.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене