Фалира обувна фабрика, шила маратонки за „Адидас”

Няма шанс обувната фабрика в Благоевград да оцелее и фалитът е неизбежен, тъй като липсват поръчки, няма работа. Това е заявил управителят на фирма „Вихрен Трейд – Кирил Киров, пред предствители на КНСБ. Той е връчил на всички 13 шивачки в предприятието уведомление, че стартира процедура за масово уволнение в дружеството.

В близките дни ще уведоми за това и Агенцията по заетостта в областния център. „Работниците не са вземали заплати месеци наред. Към момента са изплатени дължимите суми за декември миналата година. Управителят е поел ангажимент следващата седмица да изчисти и част от дължимото от началото на тази година. На фирмата е направено предписание да погасява в определени срокове дълговете си към своите служители. В противен случай ще бъдат наложени финансови санкции на ръководството на предприятието”, казаха от КНСБ-Благоевград.

Обувната фабрика е основана с помощта на италиански обувен концерн през 1985 година. При започване на производството основният персонал на фабриката е обучен в Италия, откъдето е доставено в по-голямата си част оборудването. През 1988 г. е сключен договор със световния гигант „Адидас”  за изработване на спортни обувки. През всички изминали години 90% от продукцията е предназначена за пазарите на Западна Европа. Това обаче ще остане само спомен, защото съвсем скоро фабриката ще затвори врати заради фалит./Kmeta.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене