Абитуриентите на ПМГ от 12 „в“ изненадаха класната си с едноседмично пътешествие до Барселона

Учениците от 12 „в“ клас на ПМГ изненадаха класната си Ирина Андонова със 7-дневно пътешествие до Барселона. Те й връчиха ваучера за екскурзията, отивайки да я вземат за бала, а подаръкът им трогна и развълнува учителката.

„Знаем, че госпожата много обича да пътува, затова решихме да й подарим нещо, което ще й достави удоволствие, ще й донесе много положителни емоции и да й бъде спомен от нас“, споделиха дванадесетокласниците.

Абитуриентите признаха, че поемайки класа преди 2 години, И. Андонова, която е главен учител по физика и астрономия в ПМГ, стегнала редиците и наложила строги правила и дисциплина. И въпреки че това не винаги се нравило на учениците, сега те оценяват усилията и отдадеността на учителката си и са й благодарни за всичко, което е направила за тях. Затова абитуриентите отказаха да разкрият колко струва воаяжът до Испания с включени самолетни билети, като заявиха „Това няма значение. Класната го заслужава!“.

А преподавателката „държеше изкъсо“ възпитаниците си и в деня на бала им. Още сутринта тя отправи „Фейсбук заплаха“ към тях, че ако някой закъснее за срещата на класа, насрочена точно за 16 часа и 45 мин., ще отнесе по 2 неизвинени отсъствия. „Г-жо най-добре да заминете за Испания еднопосочно и да си останете там“, пошегуваха се учениците, иначе стриктно спазили уречения час, а педагожката набързо ги „скастри“, като им припомни, че все още на са си взели дипломите за средно образование

„Не очаквах подобна изненада. Много се развълнувах и трогнах от жеста на учениците. Ще отида на екскурзията”, коментира по повод неочаквания подарък с дата на излитане 15 юли Ирина Андонова, която със специално подбраната за случая черна рокля с шевици бе не по-малко стилна и елегантна от учениците си.

В атракция на бала се превърнаха абитуриентът от 12 „в” Георги Стойков и дамата му Спасимира Калайджиева, десетокласничка в ПМГ. Двамата младежи от Банско събраха овациите на многобройната публика, като дефилираха с автентични народни носии от Пиринския край, а голяма част от изпращачите се снимаха с тях.

„И двамата сме певци във фолклорна група „Бански старчета“. Носиите са лично наши. Решихме да дойдем с тях, от една страна, за да сме по-различни, но най-вече защото милеем и ценим българските обичаи и традиции. Надявахме се да има повече абитуриенти, облечени като нас, но уви, споделиха Георги и Спасимира.

Че с гордост ще носи званието възпитаник на ПМГ, това обяви Лазар Варин от Банско, син на свещеник Николай Варин. Дори на бала си абитуриентът не забрави за ученическата униформа и закачи на ревера на сакото си значката с логото на гимназията. „През изминалите 5 години бях сред най-изрядните в цялото училище, не свалих и за ден училищната униформа. Носих я с радост и гордост. Сега ще поставя вратовръзката и значката на видно място вкъщи и винаги ще ги пазя като скъп спомен”, заяви Лазар, който е един от авторите на химна на туристическия клуб към училището и иска да учи в Академията на МВР.

Тазгодишният випуск на ПМГ е изпълнен с цяла плеяда математици и информатици, извоювали си място сред най-добрите в страната ни, както и с дванадесетокласници, завоювали призови места в състезания в областта на езиците и хуманитарните науки. Сред най-изявените абитуриенти е заслужилата званието „Математик на випуск 2017 и на гимназията” Елена Тупарова, чиито родители доц. д-р Даниела Дурева-Тупарова и доц. д-р Георги Тупаров са уважавани университетски преподаватели. След блестящо представяне на националното състезание по математика „Проф. Борислав Боянов“ Елена вече е приета студентка в Софийския университет. През юни й предстоят изпити за университет във Виена, след което ще реши къде да учи избраната от нея специалност „Информатика”.

За да пожелаят много успехи на сина си Радослав Иванов, вече първокурсник по софтуерно инженерство в Холандия, на изпращането дойдоха и директорката на Професионалната гимназия по туризъм и лека промишленост Димитрина Иванова и съпругът й.

След дефилето по червения килим зрелостниците от 6-те паралелки отпразнуваха завършването си в популярно благоевградско заведение. В центъра на дансинга бяха не само учениците, а и учителите им. Бала на дванадесетокласниците уважи и директорът на Благоевградската професионална гимназия Антон Драгоев, който до миналата година бе преподавател по география в ПМГ. Купонът се пренесе и в благоевградска дискотека, където група младежи заедно с доскорошните си педагози се веселиха до зори.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене