Промени в бюлетината иска ДПС , тази обърквала избирателите

бюлетина

Бюлетината, одобрена от ЦИК.

Четин Казак от ДПС е внесъл допълнителни текстове към проекта на ГЕРБ за промени в Изобрния кодекс, с които да бъде променен видът на бюлетините за вота.

Притесненията на ДПС са, че сегашната бюлетина ще обърка избирателите им и те без да искат ще посочат и преференциален кандидат освен номера на партията.

Бюлетината, одобрена вече от ЦИК, предвижда тя да се състои от две части – в лявата ще има квадратчета с номерата на партиите и коалициите, които тепърва ще бъда определени чрез жребий, а в дясната срещу всяка партия ще има 17 квадратчета на кандидатите за евродепутати.

Дясната страна ще се попълва само, ако гласуващият иска да пренареди листата чрез преференциален вот.

Според ДПС наличието на две квадратчета ще обърка техните избиратели и те без да искат ще попълнят и двете полета и така може да пренаредят листите, а от партията не искат да допуснат това.

При вота за Европейски парламент прагът за издигане нагоре в листите е 5% и водачът на листата може да бъде сменен (на националните избори това е почти невъзможно, защото листите без преференциално гласуване се трупат като актив на водача, което беше въведено по настояване на ДПС).

Затова Четин Казак предлага номерата на партиите да са с квадратче, а 17-те номера на кандидатите да са в кръгчета.

Независимо изследване на проф. Михаил Константинов показва, че наличието на две квадратчета обърква всички кандидати, не само тези на ДПС, коментира за OFFNews Казак.

Не е късно да бъдат променени бюлетините, защото окончателния образец се приема от ЦИК, след като се регистрират всички партии и коалиции и е ясно под какъв номер ще се явят на изборите, коментира той.

Предложението на депутата от ДПС ще бъде обсъждано и гласувано от правната комисия днес.

Тя ще гледа на второ четене предложението от ГЕРБ промени в Изборния кодекс, с които ще се увелачт членовете на ЦИК, за да получи ДПС още едно място.

offnews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене