Кои 10 ястия задължително трябва да опитате, ако сте в Гърция

Идва времето на почивките и може би се готвите се за отдих в Гърция

Въпреки че ви се струва, че познавате съседната страна на България като петте си пръстта, най-вероятно има още доста какво да научите за нея.

Едно от най-забележителните неща в страната със 1200 острова са не само плажовете, природата и културата, но и храната.

Със сигурност сте чували, а най-вероятно и пробвали, дзадзики.

Вижте обаче какво друго не бива на пропускате, когато седнете на маса на гръцка територия:

Тарама салата

Прави се от пушена риба (треска, шаран или кефал), смесена със зехтин и лимон. Хубаво е да опитате домашната версия – тя безспорно превъзхождаща онази, която се продава в супермаркетите, пък били те и гръцки.

Колокитокефтедес
Тези вкусни кюфтета са изработени от настъргани тиквички, ароматизирани с лук, прясна мента, с добавено сирене фета, яйце и брашно. Перфектен избор за вегетарианци.

Томатокефтедес
Подобно на колокитхокефтедес, но използвайки домати вместо тиквички като основна съставка, доматените кюфтета са най-вкусни, когато се правят с чери домати от Санторини.
Тези малки плодове са пълни с вкус, благодарение на вулканичната почва на острова.

Ястия от прясна риба

Риболовни куки и рибни кости, открити от археолозите в няколко пещери в Гърция, доказват, че хората в района са консумирали риба още преди 11 000 години. Със своята обширна крайбрежна ивица (на 13 000 км, втората по дължина в Европа) и дълбоко и чисто море, Гърция е известна със своите отлични морски дарове.
Прясната риба трябва да мирише на морето, да има блестящи очи и червени хриле.

Мусака

Това ястие, което е характерно за целия регион в различни варианти, е едно от любимите на туристите в Гърция. В страната се приготвя от пържени нарязани патладжани, покрити с доматен сос с мляно месо, лук, чесън и канела, покрити с бешамел и настъргано сирене.

Пастисада
Специалитет от венециански произход, пастисадата е изключително вкусно ястие.
Обикновено се приготвя с говеждо месо, домат, лук, чесън и зехтин, както и подправки, включително канела, карамфил, кимион, индийско орехче, червен пипер, черен пипер и дафинов лист.

Пропуснахме ли да споменем макароните?

Агнешко клефтико
Това ясния, чието име означава „откраднато агне“, най-вероятно датира от османския период на Гърция. Съществуват многобройни варианти за приготвянето му, но основното е изпечено на слаб огън агнешко, подправено със зеленчуци и билки.

Гръцка салата
Това вездесъщо ястие (познато на гърците като хорояти) съчетава пресни домати, краставици и червен лук, покрити щедро със сирене фета и шепа черни маслини, към които са добавени зехтин и риган.

Бугаца
Топла, сладка и лепкава, за повечето гърци бугатса е идеалният десерт. Ако се намирате в Солун, терминът бугаца включва също и пикантни баници, пълни с кима (мляно месо) или тири (сирене), както и със сладък крем (кремав крем), поръсени с пудра захар и канела.
Каквото и да изберете, то ще бъде вкусно начало на деня.

Лукомади
Това са понички, приготвени по традиционен начин, напоени с мед и канела. По-модерна версия ги представя покрити с разтопен шоколад, нарязани орехи и сладолед.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене