Община Благоевград започна търсене на алтернативен доставчик на електроенергия

Камбитов

Община Благоевград започна преразглеждане на всички свои договори с енергийната компания ЧЕЗ с цел търсене на алтернативен доставчик на електроенергия, пише вестник „Струма“  в днешния си брой. Tова е едно от най-сериозните действия, предприемани през последните години срещу доминиращото положение на пазара с ток в Югозапада на чешката компания.

„Това е нашият сигнал към тях, по този начин искаме да им кажем: Не сте коректни, възползвате се от монополното положение“, каза кметът на общината Атанас Камбитов.

Конкретният повод за изявлението му е двугодишно протакане от страна на ЧЕЗ да заплати на общината около 300 000 лв. за шест трафопоста. „Надявахме се това да стане миналата година – не стана, като гледам, няма да се случи и тази, така че ще дадем ясен сигнал на дружеството. Протакането е само в техен интерес, защото всяка пропусната за нас година съоръженията калкулират амортизационни отчисления и цената им пада, от което ние губим“, обясни кметът.

Според него, ако се намери подходящ друг доставчик, общината може да пести до 10 000 лв. от електричество месечно. „Някои доставчици предлагат отстъпки в цената от 10% до 20%, а средно на месец разходите ни за електричество са около 60 000 лв.“, обясни Камбитов. Той каза още, че общината притежава множество трафопостове в рамките на града и околните села, ако смени доставчика на ток, може да се окаже, че голяма част от населението вече няма да са клиенти на ЧЕЗ. Благоевградски бизнесмени и общински съветници също се ориентират към търсенето на алтернативни доставчици на ток.

Пръв към алтернативна доставка на електричество за хотела си“Бали“се е ориентирал съветникът от Партия на зелените Андон Тодоров. В процес на разглеждане на подобен вариант е и другият съветник Румен Калайджиев, а отворен към такава идея е и техният колега в местния парламент Сашо Милчев.

„В натоварените месеци разходите за ток на хотела ми са около 7000-8000 лв., обърнах се към алтернативен доставчик, в случая софийската фирма „фючър енерджи“, която обяви, че е готова да ме снабдява с до 20% по-ниска цена, отколкото плащам сега. За мен означава около 1600 лв. спестени на месец, това са пари, с които мога да плащам заплатите на няколко човека от персонала“, обясни пред „Струма“ Тодоров.

Той бе и един от инициаторите община Благоевград да обяви конкурс за доставка на електроенергия за всички общински заведения.

„За идеята вече срещах сериозна подкрепа в местния парламент. Ако има разбиране от колегите ми за подобна стъпка, аз ще я подкрепя с две ръце“, присъедини се съветникът от Зелената партия Сашо Милчев. „Ако се залага само на един доставчик, на практика се укрепва позицията на ЧЕЗ като монополист в сектора, от което страдат потребителите, цената се поддържа висока, а услугата не е добра“, каза С. Милчев. Той посочи много примери в общината, когато клиенти с новопостроени жилища чакат да бъдат присъединени към електрическата мрежа с години.

„За моя бизнес аз също възнамерявам да потърся по-изгодна доставка на ток“, заяви Милчев.

„В момента в община Банско например много от хотелите се снабдяват с електроенергия от алтернативни доставчици, различни от ЧЕЗ, Защо и община Благоевград да не направи същото, например преди година „ВиК“ – Добрич обяви, че ще избере своя доставчик на еленергия сред 4 фирми-кандидати и така си спести по 320 000 лева на месец“, даде пример Андон Тодоров.

От пресцентъра на ЧЕЗ коментираха за „Струма“: Дружествата от Групата на ЧЕЗ в България винаги са оказвали съдействие на бизнеса в региона на Благоевград, както и на представителите на общината за обсъждане на възникнали казуси. Досега не е отказвано сътрудничество спрямо законовите ни правомощия и задължения. Излизането на свободен пазар на небитовите клиенти е тяхно законово право, което ние подкрепяме и съдействаме за осъществяването му. Това тяхно право не е обвързано със срок и по всяко време могат да изберат търговец. Такъв клиент е и община Благоевград.

Бихме искали да напомним на нашите потребители, че смяната на доставчик засяга само търговската част – а именно снабдителното дружество. Но разпределителното дружество, което е оператор на мрежата, не подлежи на промяна. Такава е действащата нормативна уредба в страната – Закон за енергетиката (ЗЕ), Правила за търговия с електроенергия и т.н. В този смисъл продажбата на електроенергия е независим процес от разпределението на енергия и ЗЕ категорично разделя дейностите на снабдителя и разпределителното предприятие. Смяната на доставчика е право на общината, но и след осъществяването й отношенията с ЧЕЗ Разпределение България АД ще продължат да съществуват и ще останат регулирани.

Относно изкупуването на съоръжения: с представител на община Благоевград е обсъдена фактическата ситуация, като е уточнено, че трафопостовете, които подлежат на изкупуване, са 5 бр. ЧЕЗ Разпределение България АД ще изкупи съоръженията след представяне на необходимите документи. Към момента от страна на общината не са представени всички необходими документи, за което община Благоевград е надлежно уведомена с писмо от 01.04.2014 г.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене