ВИДЕО: Мирен протест срещу незаконното строителство, проведоха снощи жителите на община Гърмен

Конкретният повод за мирният протест който проведоха снощи жителите на община Гърмен бе две години от сблъсъкът на циганите с местното население при който пострадаха хора от двете страни. Инцидентът стана повод за протестни действия срещу незаконните къщи в ромският квартал „Кремиковци“. Над 140 са незаконните сгради в квартала за които бе взето решение да бъдат премахнати. Съборени бяха само десет къщи но под натискът на международни организации, областната управа спря събарянето. От тогава, жителите на селото са непримирими с незаконното съжителство на ромите. Създадена бе неправителствената организация „Бъдеще за община Гърмен“, която се бори за спазване на закона и правата на собствениците върху имотите на които израсна циганския квартал. От организацията бе внесен протест срещу решението на общинският съвет да се изработи подробен устройствен план с което да се узаконят къщите на ромите. От своя страна, организацията внесе предложение да се проведе референдум срещу това решение.

Снощният мирен протест се проведе под мотото „Има ли закон в България“. Първата сериозна задача на организацията е провеждането на референдума. Освен срещу незаконното застрояване, нетърпимостта към циганите в селото е постоянните кражби по домовете и нивите, обясниха от НПО-то.

Да подкрепят исканията на протестиращите, в мирното шествие снощи се включиха и членовете на мотоклуб „Неврокоп“ от Гоце Делчев

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене