Изграждат кътове за отдих и велоалея край речно корито в Сатовча

Започна благоустрояването на коритото на река Бистрица в село Сатовча. Ремонтните дейности се извършват по проект „Да мислим за природата, културата и водата – да бъдем европейски туристи“. Предвижда се превръщането на реката в туристическа атракция – пешеходна зона, велоалея, кътове за отдих стени, парапети и осветление.

Проектът се финансира чрез Програма Интеррег- ИПА  за трансгранично сътрудничество България-Македония 2014-2020 г. Изпълнява се в партньорство между общините Сатовча от България и Липково от Македония. Третият партньор по проекта е читалище „Просвета 1937” в сатовчанското село Плетена.

Ще се направят две корекционни стени на речното корито. Едната ще е в района на футболното игрище, а втората ще е от стоманобетон в горния участък на реката. Там съществува най-голяма опасност от наводнения и от увреждане на улицата. Ще има и нови парапети в района на велоалеята. Край нея ще се поставят информационни табла. Ще се изготви и нова електронна карта с туристическите атракции в района. Ще се подменят парапетите и подовите настилки на двата пешеходни моста, нов парапет ще се направи на металния мост, ще се бетонира коритото на р. Бистрица край мостовите съоръжения. На мястото на съществуващия дървен мост ще се изгради стоманен. Интериорът ще се допълва от два пясъчника и декоративна каменна стена с места за сядане в пешеходната зона.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене