Безпрецедентни мерки за сигурност на матурите днес

52 553 зрелостници се явяват по български език и литература

Днес е първата задължителна матура по български език и литература, на която ще се явят 52 553 зрелостници. Изпитът започва в 8.00 часа и ще бъде разделен на три модула. Тази сутрин бе изтеглена темата за писане. Името на автора и неговото произведение ще се разберат около 10:00 часа.

Тазгодишните матури се провеждат при безпрецедентни мерки за сигурност. 13 500 квестори ще следят за реда при провеждането на държавните зрелостни изпити, а в залите е осигурено видеонаблюдение. Всички места са номерирани и за всеки ученик е определено конкретно място. За първи път тази година матурите ще се оценяват електронно в 41 центъра.

Изпитът започва точно в 8:00 часа и е с продължителност четири астрономически часа. Учениците трябва да се явят 30 минути преди началото. Длъжни са да носят документ за самоличност и служебната бележка за допускане до изпита.Зрелостниците трябва да пишат само с черен химикал. Изпитът по български има три модула- първият трае един час и се състои от 30 въпроса със затворен отговор, които носят 30 точки. Вторият също е един час и включва 10 въпроса със свободен отговор и работа с текст, като носи 40 точки.Третият модул е интерпретативно съчинение или есе, което носи останалите 30 точки до общия сбор от 100.За да се избегне възможността за преписване вариантът за всеки следващ модул ще се съобщава след приключване на предходния, а ученикът няма да има право да работи по приключен вече модул. Така темата, върху която ще работят зрелостниците, ще се разбере около 10.00 часа.

Днес ще се проведе и националното външно оценяване по български език за 7 клас

Националното външно оценяване по български език и литература за 7 клас започва в 10 часа.

Работите ще се оценяват с точки, а не по шестобалната система, като максималният брой на точките е 500. Изпитът започва в 10 часа, а децата трябва да са в училищата половин час преди началото му. Промяна във формата няма – изпитът е писмен във два модула – Първият е тест от 25 въпроса, а вторият е преразказ на непознат текст. Седмокласниците не трябва да забравят да носят бележник или ученическа карта, служебната бележка и само сини химикали.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене