Ако погасим предсрочно кредит няма да плащаме наказателна лихва

кредит

Законът за потребителските кредити бе приет окончателно от депутатите в Народното събрание. В него пише, че кредитополучатели, които искат да погасят задълженията си предсрочно, няма да плащат неустойка или обезщетение.

Текстът за предсрочното погасяване засяга и сключени преди датата на публикуване на закона в „Държавен вестник“ договори за кредит, пише БГНЕС. Всеки, който има кредит и е погасил поне 12 вноски, ще има възможността да плати предсрочно и целия размер на кредита, без да плаща неустойки или обезщетение.

С новоприетите текстове на Закона за потребителския кредит няма да се прилагат в останалата си част към стари договори. Това решиха народните представители. И уточниха, че таванът на лихвите няма да важи за вече сключени договори.

По този начин се запазва правната и финансовата стабилност, като кредитополучателите все пак ще могат да погасят стари кредити без такса, след което да сключат нови договори по новия закон, каза зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов, цитиран от БГНЕС.

Запазва се стабилността на банковата система, но едновременно с това може да бъде раздвижен и кредитният пазар, каза още той.

 standartnews.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене