Областният управител Валери Сарандев насрочи за 18-и юни референдум в село Марчево

Областният управител Валери Сарандев със своя заповед от вчера насрочи за 18 юни референдум в гърменското село Марчево, поискан от Инициативен комитет с председател кметския наместник на селото Розен Марчев.

Искането за провеждане на референдума в Марчево е по повод отменено решение на Общинския съвет в Гърмен от Областната управа и Административния съд в Благоевград.

То е под № 169 от 2016 година за насрочване дата за провеждане на референдум, което е било върнато за преразглеждане от общинските съветници, но на практика не е било изпълнено. И до момента в Областната администрация не е получено ново решение с дата, определена от ОбС – Гърмен, за провеждане на допитването относно намерението на община Гърмен да разреши изготвяне и приемане на ПУП –ПРЗ на поземлените имоти, намиращи се в масиви 46 и 47 в местността „Падарката“ съгласно картата на възстановената собственост на село Марчево.

За яснота местността „Падарката“ представлява скандалният ромски квартал „Кремиковци“, в който има над 100 незаконно построени къщи и бараки, 12 от които бяха съборени след акция на РДНСК.

Идеята на община Гърмен бе за изработване на ПУП с подходяща инфраструктура, включваща канализация, ток, вода и парцели, които ромите да си платят по надлежния ред, за да построят нови, хубави и законни къщи. На това намерение обаче жителите на Марчево се възпротивиха и поискаха провеждане на референдум.

Така на 18 юни жителите на селото ще гласуват с „Да“ или „Не“ за изработването на ПУП в ромския квартал „Кремиковци“.

Както писа ИНФОМРЕЖА, председателят на Инициативния комитет Розен Марчев бе един и от организаторите на протестите, целящи събарянето на незаконните ромски къщи и изгонването от местността „Падарката“ на настанилите се там незаконно ромски семейства, които наброяват около 1000.

Мотивите на жителите на Марчево да поискат провеждане на референдум и да не допуснат изработването на подробен устройствен план в местността „Падарката“ са, че част от незаконните ромски къщи са построени върху възстановена частна собственост, че парцелите, които ще се дадат на ромите ще се дублират с частните такива, а също и че статутът на въпросната местност не е уточнен – дали тя представлява археологическа стойност, тъй като граничи с арантичния град Никополис ад Нестум.

„С оглед липсата на нужда от нови строителни терени от жителите на село Марчево и оскъдния поминък в общината, жителите на селото предпочитат тези масиви да не се урбанизират, като се даде шанс на екотуризма и екологичното селско стопанство, които са алтернатива за поминък в една от най-бедните общини в страната“, сочат още мотивите, изброени от Инициативния комитет на кметския наместник Розен Марчев.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене