Подравняват пътя до храма на Преподобна Стойна за Гергьовден

Хиляди миряни от страната и чужбина ще честват Гергьовден в църквата „Свети Георги“ в санданското село Златолист. Много от тях ще пренощуват в храма в нощта срещу празника с надеждата за здраве и изцеление. Тук в началото на миналия век е живяла пророчицата Преподобна Стойна, която се смята от местните хора за светица и предшественица на Ванга.

„Община Сандански ще осигури необходимата техника – фадрома и камион, за да подравним 6-километровия път от село Катунци до нашето село. Голяма част от пътната отсечка не е асфалтирана, има доста дупки. Във вторник и сряда ще работим ударно, за да пооправим пътя. Тук идват стотици автомобили и автобуси с туристи. Пътна полиция ще осигури служители, които да регулират движението и да не допуснат задръствания”, каза кметският наместник на Златолист – Красимир Кисов.

Много от поклонниците ще дойдат в петък вечерта, за да пренощуват в светата обител. Те вярват, че има силно енергийно излъчване в храма на Преподобна Стойна. То е най-силно в навечерието и на самия Гергьовден, затова в Златолист пристигат и много екстрасенси. Те не са само от страната, но има и от Русия, и от Казахстан, разказват местни хора.

Отец Николай е осигурил одеяла и завивки за миряните. След тържествената служба в църквата на 6 май ще се раздаде курбан за здраве на всички присъстващи. После хората ще насядат по поляните, за да си направят пикник.

Църквата е построена през 1857 година. В нея е запазена килията, която е обитавала монахинята. До вратата й има масичка, върху която е поставена книга. В нея вярващите пишат своите желания. В средата на храма, под купола, пък има мраморна плоча с двуглав орел.

„Тя има здравословно излъчване, като се стъпи върху нея и се вярва искрено, човек може да намери облекчение и лек за болката си“, твърдят жителите на Златолист.

ilindenpres.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене