Тримесечните проверки в Седмо СУ „Кузман Шапкарев” в Благоевград не откриха нарушения

Преди повече от 3 месеца родители от елитното Седмо СУ „Кузман Шапкарев“ в Благоевград започнаха да атакуват с писмени сигнали държавни институции за нередности в условията и организацията, при които се обучават децата им. Сигналите предизвикаха мигновената реакция на институциите, като след три месечните проверки от шест министерства от училището съобщиха, че не е установено нито едно нарушение.

Припомняме, че до проверки в училището се стигна след като родители протестираха недоволни от помещението, в което бяха настанени децата от 3-и Б клас посещаващи целодневна форма на обучение през втория срок на текущата учебна година. По думите на родителите тогава стаята не отговаряла на изискванията за нормално провеждане на учебни занимания.

Резултат с изображение за Седмо СУ „Кузман Шапкарев“

Независимо, че училищното ръководство реагира светкавично на претенциите на родителите за преместването на учениците от по-малката зала в съседна, както и в следваща в размер на приблизително 70 кв.м.,  последваха нови жалби от родителите. Наложи се и извършване на замерване на функционалните параметри, което показа, че нито едно от твърденията на родителите не е истина. Констатацията от извършената проверка на РЗИ Благоевград е че реновираната и реконструирана фитнес зала в Център за целодневна организация на учебния ден отговаря на изискванията относно осветеност, микроклимат и шум.

Резултатите от проверките, след жалбите са установили и, че училището има пълният набор от заповеди и административни актове за провеждане на дейностите в целодневната организация на обучение.

Началникът на Регионалното управление на образование /РУО/ Ивайло Златанов коментира сагата с училището така:

„Резултатите от проверките са обективни. Въпреки качествения ремонт и преобразуването на запустялото помещение на бившия ученически стол в учебна стая ние се съобразихме с реакцията на родителите, че помещението е малко и е в съседство със стола, където се хранят всички деца. Затова препоръчахме на директорката Лилия Стоянова от следващата учебна година  училищният план-прием в първи и пети клас да бъде намален с около 50 деца.”

 

Седмо училище е едно от най-предпочитаните в града не само заради материалната база, която непрекъснато се обновява, но и поради факта, че в него се предлага целодневна организация на обучение за 19 групи от първи до седми клас. За учениците от тези групи училището осигурява обедно хранене, транспорт и зали по интереси.

Предложението на една от учителките в училището да отпаднат групите от 5 до 7 ми клас е отхвърлено от експертите с мотива, че  училището е средищно и сформирането на групи за ЦОУД в прогимназиален етап – от V до VII клас, има задължителен характер за средищните училища. Съкращаването на една от групите в прогимназиален етап ще бъде в противоречие с нормативната уредба за осигуряване на равен достъп до образование на пътуващите ученици от населени места, в които няма училище, до приемащото средищно училище.

Относно твърденията на родители за лошото качество на храната, предоставяна от фирмата-изпълнител на обществената поръчка за кетърингово хранене, експертите констатират, че на учениците от първи до седми клас, включени на целодневна организация на учебния ден се предоставя и обяд, приготвен съгласно Сборник рецепти за ученическите столове и бюфети, одобрен от Министерството на здравеопазването. Изборът на храна за обяд се извършва чрез предварително изготвени и предоставени за сведение примерни седмични менюта от фирмата доставчик. Сключени са два договора – за закуски и обедно хранене. И в двата сключени договора са заложени всички изисквания на нормативната уредба относно грамаж, съставки, пакетиране и срок на годност.  

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене