Заради спешна операция адвокат Албина Анева отложи делото „Пътни такси”

Заради спешна операция от херния на един от подсъдимите по делото срещу 20 бивши служители на „Пътни такси” – Кулата  Иван Тиньоков съдия Пламен Деянов от Районен съд – Кюстендил отложи за месец юли финала на проточилото се вече почти петилетка съдебно следствие. Освен подсъдимия в залата не се яви и адв. Албина Анева, която имала заседание в друг съд, а намирането на нова дата, на която да бъде насрочено следващото заседание, се оказа истински проблем заради многото адвокати, които защитават 20-имата подсъдими.

„Заради това влачене на делото вече като чуя Кюстендил, ми става лошо, преди харесвах града, сега го ненавиждам”, каза в съдебната зала един от подсъдимите, докато чакаше да чуе новата дата за заседание. Той обясни, че през последните две години не могъл да почива със семейството си заради заседания на съда, като се надявал поне тази година по време на лятната ваканция да може да придружи семейството си на почивка в чужбина, тъй като вече имали дори платени билети за самолета от 20 до 29 юни.

„То ако продължи още малко така с отлаганията, половината ще умрем, а за другата половина ще мине давността”, коментират на излизане от съдебната зала част от подсъдимите, които вече 15 години обикалят съдебните зали в Югозападна България.

19 от общо 20 подсъдими по случая, нашумял като делото „Пътни такси-Кулата”, са вече бивши служители на „Пътни такси и разрешителни”, а Велик Христов никога не е работил  в системата.

Процесът се гледа в Кюстендил заради отвод на магистратите в Петрич и съдилищата в Благоевградска област. В Кюстендил делото също тръгва два пъти. Първия път, преди три години, Кюстендилски районен съд под председателството на съдия Андрей Радев прекрати обвинениеята за по-голяма част от подсъдимите, а за двама от тях го върна за доразследване. За 18 човека прекратяването на наказателното преследване бе напълно, а за останалите двама – Велик Христов и Владимир Филипов, с разпореждане на съда материалите са върнати на Петричката районна прокуратура за написване на нов обвинителен акт.

След частна жалба на прокурор Лидия Манолова от Петричка районна прокуратура обаче процесът стартира отново в КРС, но с нов състав. Делото се прочу с това, че обвинителният акт срещу бившите пътищари е написан върху 13 297 страници, припомниха адвокатите на 20-имата подсъдими. В него се описва схема за длъжностно присвояване или източване на пари от държавния бюджет от служители от отдел „Пътни такси“ на ГКПП  – Кулата за периода от 2002 г. до 2004 г. Според обвинителния акт със своите действия служителите са ощетили държавния бюджет  с 3,2 милиона лева. Те не са отчитали събираните пари от такси на граничния пункт и от продажбите на винетни стикери, е тезата на държавното обвинение.

19 бивши служители на ГКПП – Кулата и подсъдимият Велик Христов седнаха на подсъдимата скамейка с обвинения по член 201 от Наказателния кодекс – за длъжностно присвояване. В момента по-голямата част от тях се водят безработни, няколко са се регистрирали като еднолични търговци, а останалите са земеделски производители.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене