Обвинената кметица на Дебрен пред югозападния таблоид: Невинна съм! Ще го докажа!

След дълго мълчание обвиняемата в документални престъпления жена поиска думата да разкаже своята истина!

 Симеон ВАЛЕНТИНОВ

Районна прокуратура – Гоце Делчев, внесе обвини­телен акт срещу С. Вранче­ва, Д. Капитанов и Тюркян Ходжова, кмет на село Де­брен, за извършени от тях документни измами с цел облагодетелстване, разкри Топ Преса преди десетина дни. Обвиняемата Тюркян Ходжова, която понастоя­щем изпълнява длъжността кмет на с. Дебрен, извърш­вала счетоводни услуги за различни търговски друже­ства. Тя използвала това обстоятелство за съставяне на неистински документи, които впоследствие били из­ползвани пред държавни ин­ституции за получаване на парични средства. Обвиня­емата била известна с въз­можностите си „да свърши работа“, под което се имало предвид формално назна­чаване на трудови договори във фирми, чиито управите­ли дори не знаели за това, обещания за внасяне на оси­гурителни вноски по смет­ката на НАП, изготвяне на документи за регистриране в бюрото по труда за по­лучаване на обезщетения за безработи­ца, неработос­пособност или майчинство. Срещу въз­награждение Ходжова се занимавала с „оправянето“ на документи на различни хора. В пе­риода от 2010 г. до 2011 г., чрез съставя­не на неистин­ски официал­ни документи за удосто­веряване на трудов стаж и определя­не на право и размер за отпускане на обезщетение, тя съзнателно предостави­ла възможност на четири физически лица да получат парични суми, без да имат право за това. За целта се посочвали различни правни основания от Кодекса за со­циалното осигуряване.

След дълго мълчание пре­ди два дни кметицата на гърменското село Дебрен госпожа Ходжова се свър­за с регионалния таблоид и отговори на нашия апел да чуем и нейното становище. Ето какво записахме от нея по темата:

– Госпожо Ходжова, какво се случва? Обвиняват Ви, а Вие мълчите…

– Изключително съм шоки­рана от това, което се случ­ва. Признавам си, не бях на себе си след новината за това „обвинение“, трябва­ше ми време да се осъзная. Новината беше поднесена все едно съм най-големият престъпник в държавата. В крайна сметка нито съм уби­ла някого нито съм върши­ла незаконни неща. За всяко мое действие разполагам с документи, раз­полагам със свидетели. Пра­вораздавател­ните органи ще видят, че не съм престъпник.

– Как ще отго­ворите на апела да подадете ос­тавка, поне до­като доказвате своята невин­ност…

(бел. ред. – тук Ходжова хвърля на маса­та връзка клю­чове…) Ето, това са ключовете от кметството. Ако това ще реши проблема, го­това съм. Как­во толкова? Не съм се венчала за това място. Вие ме вка­рахте в затвора, преди дори делото да е започнало. А и какво – и затворът е за хора! (смее се), мисля, че просто си правите вестникарските сен­зации от това. Консултирах се с моите адвокати дали да подам оставка – но законът е категоричен, щом съмне­нието за престъплението не е свършено в рамките на мандата ми като кмет – не може да стане.

– Отговорността не е само юридическа, във Вашия слу­чай е и политическа…

– Да, готова съм да поема всякак вид отговорност. Но ако подам оставка, това според мен би означавало, че признавам някаква вина. Вина обаче нямам. Невинна съм и ще го докажа. В край­на сметка какво съм винов­на аз, че някой преди години ме е упълномощил за нещо. Но не искам да говоря пове­че, ето, получихте си стано­вището. Сега ме оставете на мира.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене