Работещите в 11 детски градини в Благоевград скочиха срещу отказа на общината да им вдигне заплатите с 8%

Протестна подписка внесоха работещите в 11 детски градини в община Благоевград до МОН, финансовото министерство и централите на двата синдиката – КНСБ и КТ „Подкрепа“, срещу отказа на община Благоевград да увеличи заплатите на работещите в детските градини с 8%, колкото бе договорено в края на миналата година на национално ниво. Синдикалните лидери се събраха миналата вечер на обща среща да коментират и одобрят текста на протестното писмо с искане градоначалникът Ат. Камбитов да се съобрази с анекса към КТД.

„С 4 месеца закъснение общината изплаща заплати, с които не сме съгласни заради увеличението едва с 4-5%. Средствата за 8% увеличение са 468 000 лв. за 100 души и те са осигурени от държавата. Сумата е сметната на база на единните разходни стандарти за броя на децата за тази година, не за миналата, и разчетите ни са еднакви с тези на общината. Парите ги има, те са единствено и само за заплати и не сме съгласни да се разпределят за други издръжки“, заяви общинският лидер на КНСБ Бонка Ичкова.

Екипите на две детски градини не са подкрепили подписката, тъй като в тях няма синдикални секции.

От вчера новите заплати с едва 4% увеличение се превеждат на работещите в общинските детски заведения.

„Всеки има право на протест“, коментира вчера кметът Камбитов. „В община Благоевград постигнахме минималните прагове за учителските заплати, договорени в КТД. Миналата година имахме възможност и дадохме 4% над минималния праг. Сега синдикатите искат 10% над тези 4%. Ако в момента 660 лв. е минималният праг, да кажем, че 1000 лв. е средната учителска заплата в детските градини, по тяхната логика трябва да ги направим 1100 лв. Е, не е това смисълът на КТД! Има и друго, което се премълчава, 98 деца има по-малко в момента в детските градини от заложеното, иначе казано, ние получаваме с около 205 000-210 000 лв. по-малко от държавното финансиране. Така че, от една страна, ние сме покрили минималния праг, от друга – казваме, че няма да редуцираме персонал, т.е. няма да уволняваме хора. 98 деца, това са около 4 групи по-малко, или около 20 човека, които трябва да освободим, за да „влезем“ във финансирането.

Не казвам, че заплатите са високи, но за тези КТД имам мое тълкуване. Не е нормално министър на образованието или който и да е да подписва нещо, а друг да дава. Това е проблем на национално ниво и се коментира в Сдружението на общините. При намалено финансиране няма откъде да дадем исканото увеличение. Това е решението ми и няма да го променя“, категоричен бе градоначалникът.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене