Отбелязаха Световния ден на ромите с музикален фестивал в Благоевград

роми-благоевград

XVI международен фестивал „Деца на слънцето” препълни благоевградската зала «Яворов» със стотици почитатели на ромските песни и обичаи. По традиция пъстрата проява се организира всяка година на 8 април, когато в целия свят се чества Международният ден на ромите. Гост на тържеството бе зам.-кметът на община Благоевград Валери Смиленов, който предизвика въодушевление в публиката с поздравлението си на ромски език. Той отправи апел към тях да запазят идентичността си и да инвестират в образование, за да заемат своето заслужено място в обществото. Представители на ромската общност изразиха благодарност към ръководството на община Благоевград за предоставените условия и усилията за пълноценна интеграция на ромското малцинство.

9 оркестъра, 2 от които от Македония, взеха участие в XVI международен фестивал „Деца на слънцето” . Звезда на празника бе Джаго, известен в музикалните среди с прозвището „ромският Павароти“, който изпя едни от най-популярните си хитове за радост на стотиците зрители.

На 8 април ромите по цял свят отдават почит към жертвите роми през Втората световна война. Обявен е като ден на ромите през 1990 г. по време на 4-тия Световен ромски конгрес на Международната организация “Романо юнион”.

валери смиленов

роми благоевград-

роми благоевград 2

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене